Голодомор 1932-1933 років: ставлення українців до трагедії

Читать на русском

Минулої суботи Україна відзначала скорботну дату – день вшанування жертв Голодомору, спричиненого радянською владою. Мільйони українців у всій країні запалили свічки пам’яті на честь понад 3,9 млн людей, що не пережили голодні 1932 та 1933 роки. За межами України геноцидом нашого народу Голодомор визнають та засуджують у 23 країнах світу. Злочином проти людства його визнали ООН та Європейський парламент.

Відповідно до опитувань, проведених соціологічною групою «Рейтинг», найбільший відсоток українців, що вважають Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу, був зафіксований у 2015 році. Найбільша у відсотковому значенні частка людей, що в цьому переконані, проживають у сільській місцевості, в тому ж таки 2015-му їх було 94%. У 2016 році на питання, чи був Голодомор геноцидом, ствердно відповіли 72% людей. У містах в теорію про те, що трагедія була цілеспрямованим актом винищення українського народу, вірять 68% людей, у сільській місцевості – 79%.

При цьому 14% респондентів не вважають Голодомор геноцидом, приблизно стільки ж – не готові відповісти на це питання.

Цікаво, що цьогоріч серед прихильників тези про Голодомор як геноцид 83% є українськомовними, 47% – говорять російською (під час опитування можна було обрати відразу кілька варіантів).

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко назвав Голодомор наслідком втрати Україною державності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: