Миротворці на Донбасі: чому це черговий глухий кут?

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Нічого несподіваного з вуст Волкера не пролунало. Доволі очікуваною була й реакція Росії. Річ у тім, що на сьогодні існують принципові розходження у сторін з приводу того, як представити події на Донбасі, адже РФ не визнає себе учасником і стороною конфлікту.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, оцінюючи ситуацію зі складом миротворців та погрозу РФ блокувати резолюцію в разі відсутності росіян у складі місії ООН.

«В Україні, можливо, не звернули уваги на останнє засідання Ради Росія-НАТО, але там досить показовим був коментар представника Росії. Так само колись канцлер Німеччини досить влучно охарактеризувала Путіна, але це притаманно наразі всій офіційній Росії – вони живуть у своєму паралельному світі», – зазначив Мельник.

«З моменту тієї заяви нічого не змінилося», – додав він.

Фахівець наголосив, що сторона конфлікту не може бути в складі місії, але ж РФ себе такою не визнає.

Щодо Резолюції, то, за його словами, в цій ситуації ми не знаємо остаточно, про яку саме резолюцію йдеться.

Миротворці ООН в Європі: куди відправляли й чого досягли?Ми вирішили відстежити, в які країни Європи вводилися миротворці ООН і як вони вплинули на результат конфлікту.

«Наприклад, не виключено, що це буде якесь рамкове рішення», – припустив експерт.

На його думку, в разі якогось рамкового рішення про те, що можлива миротворча операція, РФ може й не ветувати рішення.

«Росія також зацікавлена в тому, щоб на певному етапі підігравати. Однак щойно дійде до конкретики, звісно, Кремль відстоюватиме до кінця свій меседж про те, що Росія не є учасником конфлікту й будь-які натяки в міжнародних документах на те, що РФ є стороною конфлікту, блокуватимуться», – резюмував Олексій Мельник.

Нагадаємо, на минулих вихідних Курт Волкер провів зустріч з українським керівництвом. За її підсумками він заявив, що росіяни не можуть бути в складі місії ООН.

Вже в листопаді очікуються переговори спецпредставника США Курта Волкера з Владиславом Сурковим. Наразі в РФ наполягають на участі росіян у складі миротворчого контингенту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: