Закон про релігію: у парламенті готують важливі зміни

Читать на русском
Верховній Раді пропонують спростити релігійним громадам перехід з однієї конфесії в іншу. Шанси на ухвалення закону високі.
Фото з відкритих джерел

Верховна Рада готова затвердити зміни до закону «Про свободу совісті та релігійні організації».

Таку думку «Слову і Ділу» висловив один з ініціаторів законопроекту, член комітету Верховної Ради з питань культури і духовності Віктор Єленський (фракція «Народного фронту»).

Цей законопроект полегшує релігійним громадам перехід із однієї конфесії в іншу. Якщо документ буде ухвалений, то підпорядкованість релігійній громаді можна буде змінити шляхом реєстрації нової редакції статуту або відповідних змін, ухвалених простою більшістю осіб, присутніх на зборах громадян, що належать до даної громади.

Єленський нагадав, що проект закону вже двічі вносився до порядку денного сесії – восени 2016 року й навесні нинішнього, однак до його розгляду в залі черга не дійшла. «Було розуміння, що в першу чергу необхідно приділити час реформам. Зараз, коли вже ухвалили пенсійну, медичну, судову реформи, а також реформу системи освіти, з'явилися всі можливості розглянути цей законопроект. Коли ухвалювали медреформу, до мене підходили колеги і говорили: ось зараз затвердимо і можна твоїм проектом займатися», – зазначив він.

Народний депутат каже, що в даний час перехід громад у підпорядкування інших конфесій триває. «Як правило, не виникає проблем, якщо переходить 100% громади. Проблеми виникають, коли священик і 10-15 людей його активу починають вставляти палиці в колеса. А наш проект якраз чітко визначає, скільки членів громади можуть змінити підпорядкованість», – зазначає Єленський.

За словами депутата, шанси на затвердження законопроекту досить високі. «Звичайно, буде проти «Опоблок», який реалізує політику Московського патріархату, по суті, є кремлівської політикою. Інших противників закону в парламенті немає», – переконаний він.

Нагадаємо, 15 жовтня в Києві осквернили мурал із зображенням Папи Івана Павла Другого.

А на початку вересня Київ закликав окупаційну владу Криму припинити терор церков Київського патріархату.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: