Служба фінансових розслідувань: чи зменшиться силовий тиск на бізнес?

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Це питання слід розглядати не лише з економічної, але й із юридичної точки зору, оскільки тут саме той випадок, коли кожна кома може мати значення.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, оцінюючи подання до комітету Ради законопроекту про службу фінансових розслідувань.

«У першу чергу Служба фінансових розслідувань має бути аналітичною службою. За великим рахунком, з’ясувати, чи був факт злочину в фінансовій сфері, можна сидячи за комп’ютером і маючи базу даних. Для цього не потрібно щось захоплювати та влаштовувати маски-шоу. В абсолютній більшості випадків це можна зробити на основі аналізу наявної інформації», – констатував Кушнірук.

Зважаючи на це, якщо буде витримана саме така концепція, шанси зменшити тиск на бізнес є, підкреслив експерт.

Проте економіст уточнив, що між гарною теорією та реальною практикою є дистанція.

«Часто за новелами, які мають загальний характер, можуть залишатися процедури, що дозволяють використовувати силові механізми, й вони вже діють не як засіб протидії злочинів у фінансовій сфері, а як інструмент розбірок, впливу та тиску. На жаль, таких прикладів безліч, коли гарні тези, які начебто нічого не погіршують, по суті, можуть мати абсолютно інший зміст на практиці», – пояснив він.

З економічної точки зору, служба фінансових розслідувань не має бути поліцейською службою, додав експерт.

«Служба фінрозслідувань має підпорядковуватися Мінфіну. Це не поліцейська служба. Вона виконує певні функції, які має поліція, але, по суті, це й потужна структура, що більшою мірою пов'язана з Мінфіном. Від правоохоронців вона відгороджена», – підсумував Борис Кушнірук.

Нагадаємо, взимку 2017 року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман пообіцяв, що Кабмін цьогоріч створить службу фінансових розслідувань. Поки обіцянка має статус «у процесі», а часу на її виконання в глави уряду залишилося трохи більш ніж два місяці. Повний перелік обіцянок прем’єра – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: