Торгівля з агресором: як Україна допомагає російській економіці

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

Зріс імпорт газу, нафтопродуктів та вугілля. На жаль, ми не маємо достатньої кількості газу та нафти, тому будемо спостерігати таку ситуацію й надалі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Юрій Буздуган, оцінюючи дані Держстату, згідно з якими РФ залишається найбільшим зовнішньоекономічним партнером України, зокрема імпорт товарів зріс на 37%.

«Імпорт з РФ буде, нікуди від цього не подітися. Така ситуація існує ще з 50-х років. Російський газ дешевший, ніж алжирський, норвезький чи азербайджанський. Ми будемо змушені купувати його в РФ. Щодо вугілля, то в Україні було 150 шахт до війни. Зараз на підконтрольній території Україні залишилося, за різними даними, від 30 до 45 шахт. Тобто приблизно в 3,5 разів скоротилася кількість шахт, які видобувають вугілля», – констатував Буздуган.

Експерт уточнив, що при цьому вугілля на підконтрольній території довгофокусне, а наші теплові електростанції розраховані на короткофокусне.

«Реально те, що називають російським вугіллям, насправді є українським, просто видобутим за лінією фронту. Тим не менш прийде зима, й хочемо ми того чи ні, але купувати доведеться», – підкреслив він.

Війна на Донбасі – це ще й економічна диверсія проти України: ми купуємо своє, але при цьому платимо Росії додаткові кошти, вкладаючи в її економіку.

«Вугілля – це єдиний енергопродукт України, іншого в нас немає. Тому ми будемо його використовувати. Інше питання, що дії уряду не зовсім сприяють розвитку вітчизняної вугільної продукції. Владі легше купити австралійське вугілля, заплатити завищену ціну, при цьому взяти ще й маржу, ніж вкласти у вітчизняне вугілля», – додав фахівець.

На його переконання, це безглузда політика, тим паче зважаючи на те, що ані нафти, ані газу в нас немає.

«Залишилося два енергоносії – вугілля та уран, але заводів із переробки урану немає. Є в Жовтих Водах гірничо-збагачувальний комбінат, але він не настільки потужний, як потрібно», – зазначив він.

Торгівля з окупантом: що Україна досі продає та купує в Росії?Попри 3,5 роки війни, українсько-російські економічні відносини все ще досить жваві: експортуємо метал, імпортуємо нафтопродукти... І не тільки.

Підсумовуючи, економіст акцентував, що така ситуація є частиною геополітичної гри.

«Тут простих шляхів не буде. Залежності від РФ ми не позбулися, але питання в іншому – ніхто насправді й не ставив перед собою такого завдання», – резюмував Юрій Буздуган.

Нагадаємо, в березні президент Петро Порошенко запевнив, що Україна не матиме жодної торгової діяльності із захопленими підприємствами на окупованих територіях. Минуло більш ніж півроку, але обіцянка так і не отримала статус «виконано».

Аналітики «Слова і Діла» з’ясували, що саме Україна досі продає та купує в Росії, незважаючи на продовження війни на Донбасі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: