Ціни на газ для населення: перед яким вибором опинилася влада та чого вимагає МВФ

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Поняття «справедлива ціна» – досить абстрактне, тим більше на цьому ринку. Самостійно справедливу ціну гравці ринку сформувати не можуть.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних програм науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи переговори з кредиторами про ціну на газ та заяву про те, що МВФ хоче не підвищення, а справедливої формули.

Справедливі ціни на газ – дилема влади

«Для справедливої формули потрібен незалежний арбітр, який би обмежував апетити виробників і дотримувався інтересів споживачів. Такого арбітра на ринку в нас немає. Ба більше, з листопада кворуму в НКРЕКП через ротації не буде», – констатував Рябцев.

Тому, уточнив він, за відсутності незалежного арбітра ціни можуть бути виключно штучно регульованими.

За його словами, спробу такого штучного регулювання здійснив уряд, підписавши постанову №187.

«Постанова визначає розрахункову методику, за якою має визначатися ця ціна. Погана чи хороша методика – не так важливо. Якщо рішення ухвалили, його потрібно виконувати», – зазначив енергетик.

Якщо слідувати постанові уряду, ціни на газ мають бути підняті від 16% до 19%. Перед урядом дилема – або слідувати словам Гройсмана й не підвищувати ціни, або слідувати рішенню Гройсмана й підвищувати ціни.

Вимогливий МВФ: чи знайдуть компроміс?

«Як компромісний варіант може бути спроба змінити постанову №187. Однак постанова узгоджувалося з МВФ», – підкреслив Рябцев.

На його думку, домовитися з кредиторами в перспективі можливо.

«МВФ абсолютно байдуже, якою буде ціна. Фонд не встановлює ціни на газ, тим більше для населення, а визначає макроекономічні параметри. МВФ вимагає від уряду скорочення дефіциту до певної величини в обмін на транші. Уряд пропонує способи скорочення дефіциту. Гройсман як очільник Кабміну запропонував для скорочення дефіциту бюджету підвищення цін на газ», – пояснив енергетик.

Виходить, що не МВФ вимагає підвищення цін на газ, а прем'єр сам запропонував зростання цін і сам не хоче ці ціни підвищувати, акцентував експерт.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Певні можливості є. Наприклад, можна уточнити, що якщо ціни на газ змінюються в межах 10%, то для населення ціна на газ не змінюється. Оскільки відсотки – річ відносна, їх можна брати хоч за місяцем, хоч за кварталом, хоч за роком. Залежно від того, як усе це взяти, можна вийти з цієї ситуації», – припустив фахівець.

Правовий нігілізм

При цьому експерт додав, що «Нафтогаз» уже розіслав усім споживачам свої ціни, які є вищими.

Він нагадав, що ціни вищі, оскільки Кабмін не оприлюднив до 1 липня ціну на нинішній квартал.

«Зрозуміло, чому цього не зробили: Гройсман сказав, що ціни підвищуватися не будуть, а розрахункова ціна говорить про інше. «Нафтогаз» судиться з Кабміном. Абсолютно абсурдна ситуація. Компанія, яка перебуває в підпорядкуванні Кабміну, судиться зі своїм начальником. Це ненормально», – наголосив енергетик.

«Через такий правовий нігілізм, який є на кожному кроці – починаючи від ВР, закінчуючи податковою – виникають ось такі ситуації, з яких часом знайти вихід вкрай складно», – резюмував Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, ще взимку прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає. Перелік усіх обіцянокглави Кабміну – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: