Підвищення податків: в Мінекології зробили гучну заяву

Читать на русском
В Україні податок на викиди вуглекислого газу становить всього 37 копійок за тонну. У Мінекології пропонують збільшити ставки.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак виступив за істотне підвищення ставок екологічного податку в країні.

Про це він заявив в інтерв'ю dt.ua, передає «Слово і Діло».

«Ми повинні чітко врегулювати, куди саме можуть бути спрямовані ці кошти. І ввести відповідальність за їх неналежне використання. Все одно левова частка сьогодні і в майбутньому повинна залишатися на місцях. Ми повинні, з одного боку, на національному рівні врегулювати пріоритети використання цих коштів. З іншого - треба суттєво підвищувати ставки так званого екологічного податку», - заявив міністр.

При цьому, глава відомства акцентував, що в Україні податок на викиди в рази нижче, ніж в інших країнах, що на його переконання - несправедливо.

Як працює на посаді голова Мінекології Остап Семерак?Аналітики «Слова і Діла» відстежили, як виконує свої обіцянки керівник Міністерства екології та природних ресурсів Остап Семерак.

«У багатьох країнах світу є так званий вуглецевий податок. В Україні податок на викиди СО2 - 37 копійок за тонну, в Швеції - взагалі €118 за тонну, в Фінляндії - €54-58, в Норвегії - від €3 до €47, в Данії - €23, у Великій Британії - €22 , в Ірландії - €20», - каже Семерак.

Він уточнив, що згідно з моніторингом міністерства, найбільш низькі ставки в Мексиці і Польщі - на рівні €1 за тонну.

«Але у нас цей показник в 100 разів нижче. Коли я почав про це говорити, то відразу повстали і металурги, і «незалежні» депутати. Мовляв, що ви робите? Якщо ставка буде на рівні Польщі, то ціна за тонну металу зросте на $5, а це зробить нас неконкурентними на світових ринках, впаде економіка і так далі. Я прошу вибачення: вони продають метал за світовими цінами, а податок будуть платити 37 копійок? Чи це не абсурд?», - повідомив Остап Семерак.

Як виконує свої обіцянки керівник Міністерства екології та природних ресурсів - за посиланням.

Раніше стало відомо, скільки заробив у вересні міністр екології.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: