Не доводьте до суду: в «Батьківщині» назвали свій варіант закону про реінтеграцію Донбасу

Читать на русском
У Батьківщині розповіли, які зміни фракція хоче побачити в законопроекті про реінтеграцію Донбасу.

У фракції «Батьківщини» хочуть оскаржити закон про реінтеграцію Донбасу в Конституційному суді, якщо він буде ухвалений без урахування їхніх вимог.

Про це «Слову і Ділу» сказав заступник голови фракції Сергій Соболєв.

«Наша позиція щодо питання реінтеграції виражена в конкретному законопроекті, який ми зареєстрували як альтернативний, після того, як зрозуміли, що президент не хоче йти на поступки за своїм проектом. Ми не приховуємо, що ми взяли з президентського законопроекту ключові моменти, що стосуються агресії Росії та окупації територій. Але ми прибрали неприйнятні пункти», – сказав Соболєв.

Так, за словами народного депутата, в альтернативному законопроекті «прибрана антиконституційна норма, згідно з якою президенту надавалося право наперед видавати укази про використання збройних сил».

«Ми привели цю статтю у відповідність до Конституції, де чітко вказано, що президент видає указ із чіткою датою й окресленими територіями, передає його до парламенту, який протягом двох днів ратифікує або не ратифікує цей указ», – зазначив заступник голови фракції «Батьківщини».

Також, за словами Соболєва, фракція наполягає, щоб із проекту закону «були прибрані норми про так зване нове командування».

«Ми запровадили прямі конституційні норми, що покладають на президента як головнокомандувача обов'язки по обороноздатності й безпеки держави», – сказав він.

Крім того, «Батьківщина» вимагає прибрати з проекту можливість відновлення торгівлі з окупованими територіями.

«Нарешті, ми в усьому тексты внесли правки, що стосуються не лише територій Донецької та Луганської областей, а й Криму. Всі ці моменти, про які я згадав, стануть основою наших правок до другого читання», – додав Соболєв.

При цьому депутат зазначив, що якщо закон буде затверджений у чинній редакції, то доведеться «звертатися до Конституційного суду».

Нагадаємо, президентський законопроект про реінтеграцію Донбасу був ухвалений у першому читанні 6 жовтня. Пізніше того ж дня Рада проголосувала й за законопроект про продовження особливого статусу Донбасу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: