В ЄБРР розповіли, що думають про приватизацію блокпакетів обленерго

Читать на русском
Директор ЄБРР незадоволений ходом приватизації в Україні й розповів, що думає з цього приводу.

Директор Європейського банку реконструкції та розвитку з питань Східної Європи та Кавказу Френсіс Малиж розповів, що результатів приватизації в Україні немає, а продаж блокпакетів акцій обленерго був далеким від європейських стандартів і не в інтересах держави.

Про це він розповів в кулуарах форуму Ukraine Silk Road Trade Finance, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

За словами Маліжа, спроби продати Одеський припортовий завод «із відомим негативним результатом» межують із божевіллям, а низка продажів блокуючих пакетів акцій енергетичних компаній у серпні цього року, «м'яко кажучи, були далекими від міжнародних стандартів», оскільки проводилися фактично на безальтернативній основі.

«Така приватизація не в інтересах держави», – зазначив представник ЄБРР.

На думку Маліжа, ситуацію може виправити поданий урядом до Верховної Ради новий законопроект про приватизацію й політична воля.

«Потрібні інші підходи з боку Фонду держмайна. Фонд повинен мати достатні повноваження, щоб проводити приватизацію. Якщо буде політичне рішення проводити приватизацію, а у Фонду буде достатньо повноважень, така приватизація буде успішною. І таку приватизацію ми зможемо підтримати», – підкреслив директор ЄБРР з питань Східної Європи та Кавказу.

Маліж уточнив, що підтримка ЄБРР може полягати в технічній допомозі як державі, так і конкретній компанії – у формі цільової допомоги з поліпшення процесів, як це відбувається в «Нафтогазі».

«Також ЄБРР може бути інвестором, купуючи міноритарну частку компанії з метою її підготовки для подальшого продажу стратегічному інвесторові або одночасно зі стратегічним інвестором, коли, наприклад, стратег купує 51%, а ЄБРР – 9%», – додав він.

Крім того, він розповів, що інвестори та ЄБРР зацікавлені в компаніях енергетичного сектору й сільгосппідприємствах.

Водночас він закликав зменшити число держпідприємств і доводити необхідність збереження контролю за державою, а не необхідність приватизації, як це робиться зараз.

Нагадаємо, раніше Маліж порівняв боротьбу з корупцією в Україні зі спортивною риболовлею.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: