Комісія суддів звинувачує Громадську раду доброчесності у перевищенні повноважень

Читать на русском
Громадська рада доброчесності закликав президента Петра Порошенка не затверджувати кандидатів у члени нового Верховного Суду.

Вища кваліфікаційна комісія суддів звинувачує Громадська рада доброчесності в перевищенні повноважень і поширенні неправдивої інформації.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби ВККСУ, оприлюдненому 3 жовтня, передає «Слово і Діло».

Стало відомо, чи розгляне Рада законопроект про антикорупційні суди протягом цієї сесіїВерховна Рада України восьмого скликання на поточній сесії планує розглянути законопроект про антикорупційні судах

«В рамках конкурсу до Верховного Суду ОСД перевищує свої повноваження і вимагає цього від президента України», - йдеться у повідомленні.

ВККСУ зазначає, що в результаті судової реформи всі політичні інститути втратили можливість впливати на призначення або звільнення суддів. Відтепер звільняти/призначати суддів відноситься виключно до повноважень Вищої ради правосуддя.

«Президент може тільки підписати указ про призначення суддів на посади - він не може повернути його або не підписати. Не потрібно закликати президента до неправомірних дій», - також говориться у заклику комісії.

ВККС нагадує, що за результатами складного публічного конкурсу вибрала 120 переможців, Вища рада правосуддя - рекомендував 111 з них.

«Разом з тим ОСД висуває ультиматум - погодитися з усіма висновками і «прибрати» тих кандидатів, які не подобаються членам Громадської ради. Члени ОСД поводяться так, як якщо б конкурс повністю залежав тільки від їх думки, зате інші чинники - іспит, тести, інтерв'ю, експертна оцінка компетентності не мають значення», - обурюються в комісії.

Хто і як голосував за судову реформуРада у вівторок ухвалила судову реформу. Як це було – просто й доступно показано на інфографіці «Слова і Діла».

У ВККС стверджують, що 30 кандидатів з негативними висновками ОСД стали переможцями конкурсу, «попередньо спростувавши їх аргументацію і продемонструвавши неспроможність висунутих їм звинувачень».

Раніше у Громадській раді доброчесності заявляли, що кожен четвертий переможець конкурсу до нового Верховний суд України не має права там працювати через невідповідність критеріям доброчесності.

У список, зокрема, входять судді Наставний і Слинько, які не вказали в деклараціях доброчесності, що були в колегії суддів, яка розглядала в касаційній інстанції справу Луценка. Тоді суд підтвердив рішення про його ув’язнення.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила судову реформу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: