Вибори в Німеччині: Меркель поспішає сформувати уряд

Читать на русском
Блок Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз, за ​​даними екзит-полів, отримує 33,5% голосів.

Блок Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз, за ​​даними екзит-полів, отримує 33,5% голосів.

Після завершення голосування на виборах в бундестаг Ангела Меркель виступила зі зверненням, пише «Слово і Діло».

«Союз ХДС/ХСС - найсильніша партія і ми маємо намір формувати уряд», - сказала Меркель після оголошення даних екзит-полів.

При цьому канцлер зазначила, що союз ХДС/ХСС розраховував на кращий результат. За попередніми даними, союз набирає 33,3%, що є одним з найслабших результатів в історії партії.

Канцлер також зазначила, що ХДС/ХСС готовий до обговорення з іншими партіями питання формування коаліції. За версією аналітиків, до блоку можуть приєднатися вільні демократф (ВДП) і «Зелені».

Соціал-демократична партія Німеччини, за даними екзит-полів, отримує 21%. Лідер соціал-демократів Мартін Шульц заявив, що визнає поразку.

Всього в парламент ФРН проходять 6 партій. Серед них - праворадикальна партія «Альтернатива для Німеччини». У неї близько 14%. Крайні праві сили не були представлені в бундестазі з 1950-х років. Тривогу у зв'язку з таким результатом нинішніх виборів висловив Європейський єврейський конгрес. Він закликав політичні партії Німеччини не вступати в коаліцію з правими.

У центрі Берліна йдуть протести проти підсумків виборів до Бундестагу. Близько тисячі протестувальників говорили, що такі результати - ганьба для країни.

Нагадаємо, український президент Порошенко вітає перемогу Меркель на виборах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: