Трагедія в таборі «Вікторія»: чи піде Труханов у відставку?

Читать на русском
Католик Ярослав

Розраховувати, що мер міста Геннадій Труханов подасть у відставку або таке рішення ухвалить АП – самовпевнено та оптимістично.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Ярослав Католик, оцінюючи ситуацію в місті та наслідки для мерії в зв'язку з пожежею в одеському таборі «Вікторія», внаслідок якої загинули троє дітей.

Корупція в одеській міськраді

«Потрібно розуміти, що для мерії й тих людей, які стоять за нею, це дуже зручне прикриття, щоб красти бюджетні кошти», – констатував Католик.

«У них це не просто питання реалізації власних амбіцій або змін міста на краще, що вони обіцяли виборцям. У них це питання доступу до бюджетних коштів, можливість забезпечувати свої компанії роботою. Вони «качають» гроші, а відставка Труханова поставить величезний хрест на всіх їхніх планах і грошах, які вони отримують», – наголосив він.

Є варіант, підкреслив політолог, що АП змусить Труханова піти з цієї посади.

«На жаль, в Одесі ситуація наступна: ще коли Труханов балотувався, то АП підтримала його, хоча був кандидат Боровик. Навряд чи зараз АП перегляне своє рішення», – додав експерт.

Відставка Труханова

Як пояснив експерт, є кілька причин, через які відставка Труханового є малоймовірною. Одна з них, уточнив він, полягає в тому, що Труханов все-таки забезпечує керованість міста, а багато конфліктів не виходять за межі Одеси, що влаштовує АП.

«Крім того, Труханов може дати необхідні електоральні голоси на виборах. У цьому плані він прогнозований для АП та провладної більшості», – додав Католик.

На його думку, ще одна причина полягає в тому, що Труханову поки немає альтернативи.

«Якщо навіть уявити ситуацію, що Труханов іде й проводяться вибори, то складно сказати, хто з кандидатів міг би перемогти з великим відривом від інших, щоб це все не затягнулося в судах», – зазначив політолог.

Навіть така трагедія не стимулює Труханова до складання повноважень і так само не вплине на те, щоб в АП ухвалили рішення змусити його скласти свій мерський мандат.

Злочин без покарання?

За словами експерта, порівняно з тим, що було в місті на вихідних, ситуація трохи вщухла.

«Протести будуть, а активісти вимагатимуть, щоб винні отримали заслужене покарання, але основним маховиком, який розгойдував ситуацію, були батьки загиблих дітей. Наскільки цей маховик вдалося зупинити завдяки якомусь фінансуванню з бюджету, благодійного фонду? Батьки начебто взяли гроші й пообіцяли не пред'являти претензій», – пояснив Католик.

Політолог припустив, що ситуація вщухатиме.

«Звичайно, деякі активісти продовжуватимуть штурмувати прокуратуру, щоб вона довела до кінця цю справу й винесла хоча б якийсь серйозний вирок тим людям, які реально винні в загибелі дітей», – резюмував Ярослав Католик.

Мер міста Геннадій Труханов пообіцяв, що всі винні в пожежі в дитячому таборі «Вікторія» понесуть відповідальність. За даними «Слова і Діла», рівень відповідальності Труханова – 41%.

Нагадаємо, одеська мерія витратила близько 60 мільйонів гривень на реконструкцію корпусів табору, в тому числі 11 мільйонів – на встановлення протипожежної сигналізації, яка в підсумку виявилася в неробочому стані.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: