Зустріч Порошенка з Трампом: про що говоритимуть та що запропонує президент США Україні

Читать на русском
Вадим Карасьовполітолог, директор Інституту глобальних стратегій

Однозначно, в темі миротворців уже не буде тієї активності, свіжості, яка була після озвучення цієї ідеї з боку Порошенка ще рік-півтора тому. Навряд чи на цій ідеї, яку наразі по-своєму інтерпретував Путін, президент України акцентуватиме увагу в рамках свого виступу на Генасамблеї ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Вадим Карасьов, оцінюючи візит президента України до США з метою участі в 72-й сесії Генасамблеї ООН та заплановані переговори з Дональдом Трампом.

«Ідея з миротворцями навряд чи буде озвучена спеціально для того, щоб її почали активно обговорювати в політичній транскрипції, яку запропонувала Україна. Річ у тім, що американські партнери вже говорять про те, що тут може бути прихована пастка для України. Тому навряд на цьому буде акцент», – підкреслив Карасьов.

На його думку, керівництво України акцентуватиме увагу на гуманітарній складовій.

«Проте й це навряд чи стане предметом перемовин із Трампом», – уточнив він.

Політолог припустив, що під час переговорів із президентом США матимуть місце три ключових теми.

«По-перше, предметом розмови може стати ймовірність надання Україні летального оборонного озброєння. По-друге, продовження енергетичного партнерства США після того, як перша баржа з вугіллям досягла одеського порту», – зазначив він.

Третім ключовим моментом під час візиту до США може стати пропозиція Трампа Порошенку долучитися до свого роду «протрампівської коаліції» в зв’язку з ідеями про реформування ООН.

«Зрозуміло, що проти реформи Радбезу ООН виступатимуть перш за все РФ, Китай та деякі інші країни. Трампу сьогодні важливо в контексті реалізації цієї ідеї, причому його особистої ідеї щодо реформування ООН, підтримка окремих країн та створення реформаторської коаліції, до якої належало б якомога більше впливових країн-засновників, а Україна якраз входить до їх числа. Такий варіант подій є прийнятним для США», – пояснив Карасьов.

Порошенко їде до США: чого очікувати від візитуЯких зустрічей і переговорів варто очікувати від візиту Порошенка до США, розповів Максим Кречетов.

Він додав, що Україна також зацікавлена в реформуванні ООН, зокрема Радбезу Організації.

«Тому Україні це вигідно. Очевидно, Порошенко підтримає такі прагнення Трампа. Реформування, звісно, може розтягнутися на тривалий період, але й це непогано. Значить, тим довше підтримка України в реформуванні ООН буде потрібна США», – резюмував Вадим Карасьов.

Як повідомляється, переговори президента України з американським лідером заплановані на 21 вересня.

Детальніше про те, чого очікувати від візиту Порошенка до США, читайте за посиланням.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: