План повернення Донбасу: про що мовчить українська влада

Читать на русском
Василь ВовкЕксперт з питань державної безпеки

Питання Донбасу не є питанням виключно повернення території. Повернути території можна, а от як бути з населенням?

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань державної безпеки Василь Вовк, оцінюючи процес реінтеграції Донбасу.

«Вже більш ніж половина, близько 80% населення окупованих території мають російські паспорти. Як мінімум такий самий відсоток, м’яко кажучи, абсолютно не довіряє Україні та ставиться не дуже прихильно до українського керівництва. А отже, велика частина населення дивиться в бік Росії та Путіна», – констатував Вовк.

Питання не в поверненні території, оскільки більшість людей Донбасу не бажають переходити під українську юрисдикцію.

«Якщо вірити соціологічним опитуванням та зважувати всі позиції, то слід враховувати, що частина населення ОРДЛО бажає бути або з Росією, або в статусі,схожому на Придністров’я, під контролем, забезпеченням та обороною Росії. Про це не говорять наші політики. По-перше, не хочуть дражнити народ, по-друге, це невигідно, по-третє, як би це не звучало, для них краще продовжувати війну, тому що для когось це ще й заробіток», – зазначив експерт.

На його думку, така ситуація склалася в зв’язку з певними прогалинами України від самого початку.

«Склалося так, що були правильно вжиті заходи щодо зустрічі Мінського формату для зупинення війни та забезпечення якогось статусу на тих територіях, була якась лінія розмежування. Це дало можливість упередити масові вбивства та масштабну воєнну операцію», – додав фахівець.

Експерт переконаний, що потрібно було змінювати вектор перемовин.

«А Україна пішла на поводі в Росії й підписала те, що виконати нам неможливо, а якщо виконати те, що записано в Мінських угодах, означає поховати Україну як цілісну суверенну державу», – пояснив він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що АТО буде тривати декілька годинСказано 26 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

За його словами, немає єдиного рецепту повернення Донбасу.

«Військовий шлях для України не має жодних перспектив. Шлях перемовин? Принаймні варто змінити формат. У цьому форматі мають бути три країни – РФ, США та Україна. Здається, що такий формат на сьогодні є найбільш перспективним. Не варто чекати на успіх уже завтра. Але це хоча б дає шанс змінити Мінські угоди, за які вчепилася Росія. США мають змусити РФ піти на коригування мінських умов», – проаналізував Василій Вовк.

Нагадаємо, будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко обіцяв, що АТО триватиме кілька годин.

Детальний огляд обіцянок президента – в матеріалі «Коли ціна обіцянок – життя героїв. Три роки АТО в заявах Порошенка».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: