Названа сума збитків від африканської чуми свиней

Читать на русском
В Асоціації тваринників озвучили суму понесених Україною збитків від африканської чуми свиней.

В Асоціації тваринників заявили, що збитки через епідемію африканської чуми свиней перевищили мільярд гривень, а держава неефективно бореться з поширенням АЧС.

Про це заявила глава організації Ірина Паламар, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на прес-службу організації.

«Справа насамперед в неефективних державних заходах щодо подолання епідемії, які вже коштували сотень тисяч поголів'я і понад мільярд гривень збитків, втрати доступу до міжнародних ринків і різкого зростання ціни на свинину для населення», – сказала вона.

При цьому в асоціації зазначили, що держава не веде ефективної роботи по депопуляції диких свиней, які розносять АЧС, як це роблять в Естонії і Латвії.

«У нас немає чіткого регульованого підходу до депопуляції диких тварин, як це повинно бути в реальності. Тобто, Державне агентство лісових ресурсів України за вказівкою МінАПК має створювати мисливські бригади на місцях, до складу яких включалися б районні інспектори ветмедицини, представники органів місцевого самоврядування, поліції, управління ДСНС, мисливці і єгері. Таким чином відстріл тварин чітко б контролювався і про кожну хвору тварину негайно ставало б відомо», – додали в асоціації.

При цьому на думку тваринників, одним відстрілом ситуацію змінити не можна і необхідний комплексний підхід уряду до боротьби з АЧС.

За даними Держпродспоживлужби, АЧС зафіксована в Полтавській, Чернігівській, Черкаській, Київській, Харківській і Закарпатській областях.

Нагадаємо, через АЧС з 2012 року в Україні загинули вже понад 130 тисяч свиней, в серпні спалах епідемії зафіксований в Вінницькій області.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: