Нардеп Соловей передумав запроваджувати контроль за кредитною політикою банків

Читать на русском
Народний депутат Соловей, попри обіцянку, так і не домігся контролю уряду й парламенту за кредитною політикою банків.
Юрій Соловей

Верховна Рада й Кабінет міністрів, як і раніше, не мають прямого впливу на кредитну політику комерційних банків, забезпечити який обіцяв ще у вересні 2014 року народний депутат Юрій Соловей.

Про цю обіцянку парламентаря від «Блоку Петра Порошенка» нагадує «Слово і Діло».

«Коливання валютних курсів останніх місяців призвели до зубожіння населення, яке залежить від державних виплат, та поставило на коліна бізнес. Я беру на себе зобов’язання добитись від уряду та парламенту втручання у кредитну політику комерційних банків – фіксації відсоткових ставок та курсу валют», – писав політик у своїй передвиборчій програмі.

Але поки що ознак того, що нардеп намагається виконати цю обіцянку, «Слово і Діло» не знайшло. Зазначимо, що звинувачувати нардепа в бездіяльності не варто: в березні 2015 року він виступив ініціатором законопроекту №2188-1 «Про внесення змін до закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (щодо захисту коштів вкладників та інших кредиторів неплатоспроможних банків та відновлення довіри до банківської системи)», суть якого дотична до обіцянки Солов'я.

Разом із тим, у червні 2015 року депутат під час розгляду в парламенті підтримав законопроекти №2742 і №2743, які зменшують контроль уряду над Нацбанком, що, своєю чергою, унеможливлює вплив Кабміну на комерційні банки.

Нацбанк дозволив банкам кредитувати в гривні під заставу валютиНаціональний банк України дозволив банкам видавати кредити в гривні під заставу іноземної валюти.

Серед інших поданих Солов’єм законопроектів ініціатив, що передбачали би втручання уряду й парламенту в кредитну політику комерційних банків, немає.

Загалом депутат дав 17 обіцянок, з яких виконав 6. У рейтингу відповідальності Верховної Ради він на 162-му місці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: