Плани на осінь: чи чекати українцям підвищення тарифів і як можуть змінитися ціни на газ

Читать на русском
Дмитро Маруничспівголова Фонду енергетичних стратегій

Існує постанова Кабміну, яка є чинною. Там порядок розрахунку ціни газу такий, що вона має бути збільшена на 19%, як це й розраховано у проекті фінплану НАК «Нафтогазу», поданому на розгляд уряду 19 липня цього року.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, оцінюючи заяву прем'єра Володимира Гройсмана про те, що Кабмін проти підвищення тарифів на газ для населення на новий опалювальний період.

«Поки уряд не переглянув 187-му постанову, тому чинна методика розрахунку залишається. Формально уряд порушує свої ж нормативні документи», - констатував Марунич.

Експерт повідомив, що є інформація, згідно з якою, МВФ проти зміни редакції постанови, що наразі є чинною.

«МВФ хоче залишити постанову в тій редакції, яка є. Це має призвести до підвищення тарифу», - уточнив він.

На поточний момент для всіх споживачів є об’єктивні підстави прогнозувати зростання тарифу на газ з 1 жовтня орієнтовно на 19%.

За його словами, якщо вдасться домовитися, а уряд змінить редакцію постанови найближчим часом або вигадає інший спосіб, то підвищення, можливо, й не буде.

«Є меморандум з МВФ і певні зобов’язання. Захід дає гроші, а Україна проводить певні реформи. Однією з реформ є прив’язка внутрішніх тарифів на газ до імпортного паритету. От вона і здійснена. Потім виявилося, що імпортний паритет не можна зафіксувати один раз на довгий строк. Внесли норму: якщо змінюється ціна імпортного газу – Україна переглядає тариф. Ціна імпорту змінилася, Україна теж має переглянути тариф», - пояснив спеціаліст.

Як підкреслив енергетик, формально «Нафтогаз» до тарифів не має жодного відношення.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Нафтогаз» не встановлює тарифи. Вони лише продають за ними газ», - уточнив він, підкресливши, що це не скасовує того факту, що «Нафтогазу» вигідно підвищення тарифів.

«Це чудова можливість для Коболєва отримувати високу зарплату, утримувати автопарк, робити ремонт, а при цьому розповідати про реформи. Іноді здається, що в «Нафтогазі» втратили зв'язок з реальністю. Один штатний співробітник «Нафтогазу» в середньому нам всім коштує мільйон гривень на рік», - резюмував Дмитро Марунич.

Нагадаємо, ще взимку прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає.

Раніше аналітики «Слова і Діла» з'ясували, яку частину своїх доходів українські сім'ї витрачають на комунальні платежі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: