Нижче соціальної ватерлінії: як працює Мінсоцполітики з Ревою на чолі

Читать на русском
Віктор Каспрукполітолог

Минулими роками загалом, а особливо в останній час в Україні діяльність Мінсоцполітики більше нагадує антисоціальну політику. Внаслідок змін, які начебто мають призвести до покращення життя, народ лише бідніє.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Віктор Каспрук, оцінюючи діяльність Мінсоцполітики під керівництвом Андрія Реви.

«Проблема в тому, що в Україні не лише були створені, але й залишаються соціальні касти. По один бік – ті, хто допущений до верхівки, яка змінює персоналії, але не змінює свою матрицю. По-іншу – народ. Ситуація в Україні в соціальному сенсі є надзвичайно вразливою. Нерозуміння того, що відбувається, з боку уряду, Мінсоцполітики – загрожує соціальним вибухом», - констатував Каспрук.

Експерт наголосив, що за останній час владі вдалося зробити те, що Ющенко зробив за п’ять років, а саме – налаштувати населення проти себе.

«Важко згадати позитивні зрушення. Реформи – це те, що має приносити зміни на краще. Багатократне підвищення цін на енергоносії, квартплати – складно назвати реформами. Не можна платити за житло більше, аніж людина заробляє. Наша система субсидій – це не економія, а навпаки, населення фактично загнали в соціальне рабство», - міркує він.

«До цього додається неконтрольованість цін на продукти харчування, яка зменшує навіть той харчовий мінімум українців, який був колись. Тому заяви міністра про те, що українці багато їдять, – поза межею» - додав політолог.

За його словами, пенсійна реформа – важливий крок, але має багато протиріч.

«Коли в країні довгий час ситуація, за якої люди у віці 35 років мають проблеми з працевлаштуванням, то яких змін чекати тим, кому 55 років? Корінь проблеми в іншому. Віковий расизм не дасть можливості людям, які за 10 років підуть на пенсію, взагалі її отримувати», - говорить спеціаліст.

Політолог наголосив, що не вирішена проблема, яка існує ще з радянських часів, щодо привілейованих прошарків.

«Скажімо, судді, прокурори, силовий апарат, які фактично 25 років були олігархо-охоронними органами, отримували привілейовані пенсії. На максимальну пенсію можуть розраховувати тільки ті, хто брав участь у воєнних діях, працював на шкідливих чи небезпечних роботах. Має бути розмежування і критерії. Поки що це не змінено», - аналізує експерт.

Політолог підкреслив, що не можуть вищі прошарки отримувати у сотні разів більші прибутки, ніж ті, хто залишається нижче соціальної ватерлінії.

«Безумовно, Мінсоцполітики не все вирішує самостійно. Однак важливо, аби такою політикою влада сама не дала шанс її політичним опонентам під виглядом соціальних вимог висунути вимогу демонтажу української державності», - резюмував Віктор Каспрук.

Детальніше про здобутки і провальні рішення Міністерства соцполітики – за посиланням.

«Слово і Діло» зафіксувало 21 обіцянку міністра, більшість з яких – 11 мають статус «У процесі виконання». Згідно з моніторингом порталу, загальний показник рівня відповідальності міністра – 38%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: