Крим без електрики: остаточно вирішити проблему забезпечення півострова РФ зможе за два-три роки

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

У РФ не вистачає потужностей для того, щоб повністю забезпечити півострів електроенергією. Тим паче влітку також бувають пікові навантаження, тому зараз цей аспект відіграв роль.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, оцінюючи запровадження в Криму графіків відключення електроенергії.

«На поточний момент без турбін Siemens забезпечити повною мірою споживачів електроенергією буде складно. Хоча Росія й заклала лінії передач на Крим із Краснодарського краю, але вирішити проблему забезпечення можна буде остаточно лише орієнтовно за два-три роки», – констатував Омельченко.

За його словами, якщо не буде надійного обслуговування поставлених турбін, можуть виникнути проблеми з електроенергією в подальшому.

«З іншого боку, перебільшувати також не варто. Обмеження будуть, але в окремі періоди. Ситуація вже не така, як у 2014 році», – додав він.

На його думку, гіперболізувати ситуацію зі встановленням турбін Siemens також недоречно.

«Siemens може їх і не встановлювати. Просто буде переоформлення на інші структури. Не виключено, що це може бути навіть Siemens, але під назвою іншої невідомої фірми, виходячи з того, що концерн зацікавлений у розвитку відносин з РФ, попри всі ті заяви, санкції та критику», – наголосив експерт.

Siemens був ініціатором поставок турбін. У концерні знали куди йдуть поставки. Це велика гра на тому, як заробляти гроші в обхід санкцій. Тому й у подальшому придумуватимуть певні схеми.

Фахівець підкреслив, що в цій ситуації жадібність взяла гору над раціональним глуздом.

«Мабуть, був розрахунок, що вони поставлять турбіни, а потім розіграють таку історію. Але ж гроші вже зароблені. Створять інформаційний шум, але ж факту заробітку це не знімає», – резюмував Володимир Омельченко.

Як відомо, ЄС розширив антиросійські санкції через поставки турбін концерну до Криму.

Як зараз живуть кримці, «Слово і Діло» з'ясовувало в матеріалі «Як змінилася економіка Криму за три роки анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: