Назад у 90-ті: Україна ризикує отримати ситуацію, коли заборгованість за «комуналку» буде у 80% споживачів

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

У запровадженні абонплати на газ зацікавлені енергетичні монополісти, але це рішення можуть відтермінувати. Тим паче, що з 1 жовтня є плани підвищити тарифи на газ ще на 19%. В таких умовах запровадження абонплати виглядає менш реалістичним.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав голова Комітету економістів України Андрій Новак, повідомляє «Слово і Діло».

«Абонплата дуже вигідна саме монополістам. Адже в такому разі споживач платить незалежно від обсягів споживання, але потім, якщо він спожив менше газу, кошти йому повертаються. Однак повернення коштів споживачу залежить від розміру абонплати. Можна встановити мінімальну межу, тоді жодних повернень не буде», – констатував експерт.

Спеціаліст уточнив, що для монополістів на енергетичному ринку це зручно, оскільки вони отримують гроші наперед і можуть ними оперувати.

«Це дозволяє передбачати неплатоспроможного споживача. Тобто вже за місяць можна виявити потенційного боржника. Таким чином від постачання газу можна відключати й звичайного споживача навіть у багатоквартирному будинку», – підкреслив Новак.

Водночас, за його словами, підвищення тарифів на енергоресурси, в тому числі й на газ, призвели лише до зростання заборгованості.

Заборгованість споживачів за газ зростає, тому що купівельна спроможність падає. Ми повторюємо ситуацію початку 90-х років, коли в окремих містах України заборгованість була у 80% споживачів.

«У підсумку все звелося до того, що не було іншого виходу, окрім як списати ці борги. Держава зараз діє надто легковажно. Через значне підвищення тарифів вона може знову отримати ситуацію, коли доведеться списувати борги через неплатоспроможність споживачів», – припустив він.

При цьому, наголосив експерт, аргументи влади щодо необхідності підвищення цін на енергоносії не витримують критики.

Порівняння комунальних тарифів: Україна та США«Слово і Діло» вирішило порівняти суми, які платять за комунальні послуги в Україні та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

«Зокрема, аргумент, що це приведення цін до ринкових, – обман. Тому що в Україні немає енергетичного ринку як такого, а є монополісти в кожній галузі. По-друге, це не приведення цін до рівня європейських. У нас не європейська собівартість продукції», – пояснив Новак.

Резюмуючи, він наголосив, що на ситуацію впливає політичний фактор.

«Якщо на українців чекає парламентська передвиборча кампанія, про що активно говорять, то абонплату на газ запроваджувати поки не будуть. До того ж очільник Кабміну Гройсман має політичні амбіції», – підсумував Андрій Новак.

Чи справедливими є тарифи на ЖКП, які платять українці, «Слово і Діло» спробувало з'ясувати, порівнявши їх із відповідними показниками в США. Детальніше – в матеріалі «Порівняння комунальних тарифів. Україна та США».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: