Нардеп БПП, що перед виборами обіцяв закон про відкликання народних депутатів, досі над ним «працює»

Читать на русском
Нардеп-мажоритарник із Вінницької області Петро Юрчишин у виборчій програмі чітко вказав, що надасть громадам право на відкликання депутатів, але поки що навіть не розробив відповідного законопроекту.
Петро ЮрчишинФото з відкритих джерел

Понад двох з половиною років не вистачило народному депутату від «Блоку Петра Порошенка» Петру Юрчишину, аби бодай зареєструвати в парламенті проект закону, що передбачав би право громадян відкликати народних депутатів.

Цю невиконану обіцянку «Слово і Діло» виявило, перевіряючи положення передвиборчої програми політика.

«Закон про погодження з громадою кандидатур на керівні посади та право відкликати депутатів і достроково звільняти чиновників за вимогою громади», – йшлося в першому ж пункті програми кандидата в нардепи, обраного в мажоритарному окрузі №13, що у Вінницькій області.

Петро ЮрчишинНародний депутат України
Юрчишин пообіцяв запровадити законопроект про право відкликання депутатівСказано 20 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Відслідковуючи це питання, раніше «Слово і Діло» з’ясувало, що принаймні одного разу, коли йшлося про законодавче закріплення відкликання депутатів (14 липня 2015 року), Юрчишин голосував за це. Щоправда, це був закон «Про місцеві вибори» (№2831-3) і йшлося в ньому не про народний депутатів, а, відповідно, про депутатів місцевих рад.

23 грудня 2015-го ВР ухвалила за основу проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (щодо відкликання депутатів місцевих рад)» №3693. Документ пропонував врегулювати питання відкликання депутата місцевої ради, як за народною ініціативою, так і за ініціативою партійної організації, яка його висувала. Цього разу Юрчишин при ухваленні вказаного законопроекту утримався.

Не працював з виборцями. В Україні вперше відкликали місцевого депутатаУ Дніпропетровській області в Кам'янському вперше припинили повноваження депутата міської ради, який представляв партійний осередок БПП.

Проте голосування голосуваннями, а що ж сам нардеп робить, щоб виконати свою обіцянку? Про це портал вирішив запитати у самого народного обранця. В коментарі він повідомив нам, що над відповідним законопроектом усе ще працює… Чи не тому, що сам є мажоритарником і в разі поганої роботи в окрузі, також стане кандидатом на «виліт»? Поки що нардеп виконав лише 5 із 17 своїх програмних обіцянок.

Оскільки «Слово і Діло» не може перевірити фактичне виконання цієї обіцянки, а в апараті парламенту обіцяного проекту закону все ще немає, вона отримує статус «не виконано».

Із рівнем відповідальності в 29% Петро Юрчишин перебуває лише на 209-му місці в рейтингу Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: