Переломний рік в енергетиці: коли й чому ГТС України ризикує опинитися на межі колапсу

Читать на русском
Генадій Рябцевдиректор енергетичних проектів НТЦ «Психея»

Річ у тім, що не «Північного потоку-2» Україні варто побоюватися. Викликає побоювання те, що наближається 2019 рік.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор спеціальних проектів науково-технічного центру «Психея» Геннадій Рябцев, оцінюючи українську ГТС і загрози через будівництво «Північного потоку-2».

«Саме після 2019 року «Газпром» пообіцяв скоротити обсяги транзиту через територію України до 15 мільярдів кубометрів, а можливо, й до 10. Це фактично означатиме смерть української ГТС. За таких обсягів транзиту її робота буде нерентабельною. Необхідно буде її оптимізувати, тобто просто порізати на металобрухт», – констатував Рябцев.

Експерт наголосив, що при цьому півтора року, які залишилися, це занадто мало, для того, щоб урегулювати питання.

«За цей час можна лише написати стос усіляких меморандумів, декларацій про наміри, але нічого не можна збудувати. Одна лише розробка техніко-економічного обґрунтування будь-якого проекту займає півроку. Після цього необхідно займатися будівництвом. У нас же поки обговорюють, як потрібно використовувати український транзитний потенціал, якого фактично немає», – зазначив фахівець.

«Торгівля з РФ згортається, виходу на південні країни – Іран, Туреччину або на Кавказький регіон – у нас уже немає, РФ будує залізницю в обхід України, якою підуть усі транзитні вантажі з Китаю. Поки Україна розмірковувала, наші геополітичні та регіональні конкуренти діяли», – додав він.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко пообіцяв досягнути енергонезалежності за 2 рокиСказано 10 травня 2014 р.Статус обіцянки: Не виконано

Резюмуючи, енергетик підкреслив, що якщо найближчим часом Україна не перейде від міркувань про транзитний потенціал до реальних дій, то вчергове опиниться на узбіччі не лише Європи, а й усього регіону.

Президент України Петро Порошенко вважає, що будівництво газопроводу в обхід України – це помста РФ за суд у Стокгольмі.

Ще будучи кандидатом у президенти, Порошенко заявив, що за 2 роки Україна досягне енергонезалежності. Досі свою передвиборчу обіцянку президент у життя так і не втілив.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: