У «Нафтогазі» розповіли, як українська ГТС збирається протистояти «Північному потоку-2»

Читать на русском
У НАК Нафтогаз України планують з 2020 року знизити не тариф на транзит газу в десять разів, повідомили в компанії.
Юрій ВітренкоФото з відкритих джерел

НАК «Нафтогаз України» планує з 2020 року знизити тариф на транзит природного газу через територію нашої країни до однієї десятої від сьогоднішньої ціни.

Про це повідомив комерційний директор компанії Юрій Вітренко, інформує «Слово і Діло» з посиланням на Deutsche Welle.

Зниження тарифів планується з моменту закінчення терміну контракту «Нафтогазу» з російським «Газпромом».

«З 2020 року тарифи знизяться приблизно до десятої частини (від нинішніх – ред.) і це зробить транзит українською газотранспортною системою значно дешевшим, ніж «Північним потоком-2», – переконаний Вітренко.

Доля держхолдингу: чому жоден інвестор у світі не готовий вкладати кошти в «Нафтогаз»?Експерт із питань нафтової та газової галузі розповів про проблеми реформування НАК «Нафтогаз України».

На думку комерційного директора компанії, плани з будівництва «Північного потоку-2» є економічно невиправданими.

У той же час, для зниження ставки транзиту газу територією України необхідний гарантований щорічний обсяг транспортування близько 110 млрд кубометрів газу.

У 2016 році РФ транспортувала через територію України 82,2 млрд кубометрів газу. Українська газотранспортна система була при цьому завантажена майже на 56%. Це забезпечило надходження в розмірі близько 1,8 млрд євро.

Нагадаємо, днями «Газпром» збільшив претензії до української сторони в Стокгольмському арбітражному суді до 37 млрд дол. Раніше прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що через підписаний Юлією Тимошенко «газовий контракт» країна може втратити мільярди.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: