Передати 10 мільярдів на ремонт доріг Гройсману завадив... Мінфін

Читать на русском

У травні прем’єр-міністр пообіцяв уже наступного місяця перерахувати на ремонт доріг не менш ніж 10 млрд грн, виручених із реструктуризації внутрішнього державного боргу. І, звісно, проанонсував це в своєму Facebook. Він лише забув уточнити, що для цього ще потрібна згода Нацбанку та Мінфіну.
Володимир ГройсманФото: КМУ

Щонайменше 10 млрд грн, перерахувати які на масштабний ремонт доріг в Україні обіцяв до кінця червня прем’єр-міністр Володимир Гройсман, досі зберігаються в Нацбанку.

Ці кошти прем’єр планував виручити за рахунок відстрочки виплати облігацій внутрішньої державної позики – репрофайлінгу, нагадує «Слово і Діло».

«Вже в червні цього року уряд додатково направить не менш ніж 10 мільярдів гривень від репрофайлінгу Національного банку України на масштабний ремонт доріг», – заявив Гройсман 26 травня.

Для цього Кабмін уже наступного дня попередньо схвалив випуск нових облігацій внутрішньої державної позики на суму 229 млрд грн із терміном погашення в 2025-2047 роках на заміну ОВДП, що мали бути погашені протягом 2017-2030 років.

Помилились на 9 мільярдів: Гройсман, Омелян і Кістіон провалили обіцянки щодо ремонту дорігТри топ-чиновники уряду на чолі з прем’єр-міністром провалили обіцянку використати у 2016 році для ремонту доріг 19 мільярдів гривень.

Утримувачем цих облігацій є Національний банк України. В НБУ розпорядження уряду виконали: розробили схему репрофайлінгу та розрахунки та передали їх на затвердження Міністерству фінансів наприкінці червня.

«Ми зробили все, що треба, й самі чекаємо. Передали повністю схему та розрахунки Міністерству фінансів, яке на сьогодні оцінює необхідність проведення репрофайлінгу зараз або пізніше. Це вже їхнє рішення», – пояснив 27 червня заступник голови НБУ Олег Чурій.

Те ж саме «Слову і Ділу» в Нацбанку повідомили в листі-відповіді на інформаційний запит від 7 липня.

Таким чином, доля репрофайлінгу, а отже, й виділення коштів на ремонт доріг наразі повністю залежить від Мінфіну. А оскільки остаточне рішення відомство так і не винесло, «Слово і Діло» надає цій обіцянці Володимира Гройсмана статус «не виконано».

Загалом за час політичної кар’єри прем’єр роздав 360 обіцянок, 202 з яких виконав. У рейтингу відповідальності уряду він поступається лише трьом міністрам.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: