Прикордонники затримали російського полковника, який воював на Донбасі разом із «Моторолою» й «Гіві»

Читать на русском

При перетині кордону прикордонники затримали російського полковника, який воював проти України на Донбасі разом із Моторолою й Гіві.
фото: Олег Слободян/Facebook

Прикордонники затримали російського полковника, який воював проти України на Донбасі разом із «Моторолою» й «Гіві».

Про це розповів речник Держприкордонслужби Олег Слободян на своїй сторінці в Facebook, повідомляє «Слово і Діло».

«Ситуація мала місце ще на початку червня. Близько опівночі на виїзд з України прибув громадянин України Войтенко Валерій Георгійович, 54-го року народження, який пред'явив для контролю загальногромадський паспорт громадянина України. Під час контролю другої лінії у старшого зміни прикордонних нарядів виникли сумніви щодо мети поїздки цього громадянина (він надав телеграму з ПМР про тяжкий стан здоров'я його матері та плутався з даними свого паспорта)», – написав він.

Для детального огляду підозрілого громадянина до пункту пропуску прибули офіцери оперативних підрозділів Держприкордонслужби та запропонували йому показати кишені й багаж. Чинячи опір, він витягнув із кишень телефон, на якому виявилися фото з мітингів сепаратистів, гроші та автобусні квитки.

«В результаті детального огляду речей підозрілого в його куртці був виявлена внутрішня таємна кишеня з якої було вилучено аркуш паперу з установчими даними та телефонами перших осіб ПМР та людей з РФ, орден «Червона зірка», смартфон, флеш-носії інформації (на них виявлені фотографії затриманого з терористами «Моторолою», «Гіві», Захарченком; відео обстрілів української території; агітаційні матеріали «ДНР» та «ЛНР»; фото з місць бойових дій із Дебальцевого, Донецького аеропорту, Горлівки, Сніжного, Іловайська; документи службової документації з його підписом; методичні матеріали щодо проведення розвідувально-диверсійних заходів та багато іншої цікавої інформації)», – уточнив Слободян.

Прикордонники встановили справжню особистість затриманого, ним виявився російський полковник Валерій Гратов, 1952 року народження, якого російські спецслужби збиралися зробити «заступником міністра держбезпеки» ПМР. Затриманого прикордонники передали співробітникам Служби безпеки України.

За словами радника міністра внутрішніх справ, народного депутата Антона Геращенка, серед бойовиків затриманий мав прізвисько «Санич», а підготовка до його затримання велася півроку.

«В результаті складної оперативної гри ... був затриманий небезпечний терорист Валерій Гратов на прізвисько «Санич». Операція з виманювання в Україну старого розбійника тривала понад півроку», – написав Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Він додав, що Гратов є цінним джерелом інформації про дії спецслужб РФ із захоплення Криму та розв'язуванню агресії на Донбасі.

Нагадаємо, 3 липня прикордонники затримали чоловіка з українським та російським паспортами. Серед речей був виявлений ноутбук із відео, на якому зафіксовано розстріл військовослужбовців ЗС України, і фотографіями з наругою над державними символами України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: