ЄСПЛ виніс рішення щодо тортур в Італії під час саміту G8

Читать на русском
Європейський суд з прав людини визнав Італію винною в тортурах десятків демонстрантів-антиглобалістів в період 27-го саміту G8 в Генуї в 2001 році.

Європейський суд з прав людини визнав Італію винною в тортурах десятків демонстрантів-антиглобалістів в період 27-го саміту G8 в Генуї в 2001 році.

Про це йдеться в рішенні ЄСПЛ, прийнятому в четвер, 22 червня, пише «Слово і Діло».

У 2001 році на час проведення саміту світових лідерів в Генуї поліція Італії провела спецоперацію в школі Diaz-Pertini, де зібралися демонстранти-антиглобалісти.

Тоді поліція напала на учасників протесту. В результаті були арештовані і поранені десятки осіб. Повідомлялося, що затримані демонстранти, які були доставлені в ізолятор попереднього ув'язнення в Бользането, зазнали тортур. В результаті тільки 15 осіб були засуджені за жорстоке поводження із затриманими. Однак ніхто з них не був ув'язнений, тому що термін давності цих скоєних злочинів закінчився.

Європейський суд з прав людини одноголосно визнав порушення Італією статті 3 (заборона тортур і нелюдського поводження або такого, що принижує гідність людини) Європейської конвенції з прав людини.

Повідомляється, що ЄСПЛ засудив «особливо серйозний і жорстокий» поліцейський рейд на школу Diaz-Pertini в Генуї, де знаходилися 42 демонстрантів. Згідно з рішенням суду, Італія повинна виплатити збиток в розмірі 45 тисяч євро кожному позивачеві і по 55 тисяч євро в разі двох позивачів.

Нагадаємо, ЄСПЛ розгляне позов України проти РФ щодо окупації Криму.

Як повідомлялося, Україна подала в ЄСПЛ нові пояснення у справі про анексію Криму.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: