Про що свідчить ініціатива Макрона щодо зустрічі нормандської четвірки

Читать на русском
Андрій Мішиндиректор Київського інституту мирних досліджень

Новий президент Франції продемонстрував, що збирається сповідувати принципи де Голля і здійснювати максимально незалежну від США політику. Проте його погляди на вирішення конфліктів, у тому числі конфлікту на Донбасі, співзвучні з поглядами Трампа.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Київського інституту мирних досліджень Андрій Мішин, оцінюючи ініціативу керівництва Франції провести нормандську зустріч до саміту G20 і роль Макрона в питанні врегулювання конфлікту на Донбасі.

«Макрон – більш вільний політик, його рукостискання з Трампом на травневому саміті НАТО говорить саме про це. Цілком імовірно, що є ціла низка протиріч між двома глобальними гравцями – Трампом і Макроном. Різниця в підходах, транснаціонаціональних корпораціях, які стоять за одним і за іншим. Природно, що Макрон буде прихильним до політики генерала де Голля», – міркує Мішин.

За його словами, в зовнішній політиці французький президент спробує сповідувати принципи самостійної політики, спрямованої з Заходу на Схід і максимально незалежної від США.

Успіх чи провал перезапуску «нормандського формату»: шанси на мир і нова хвиля загостренняПолітичний експерт припустив, чого слід очікувати від активізації мирних переговорів у межах нормандського формату.

«Нині ініціативи Макрона по Україні – це і є прояв такої самостійної політики», – підкреслив він.

«Але, по суті, в реальності це початок шахової партії США та Франції. Тому що все може змінитися в будь-який момент. Цілком може бути, що Трамп і Макрон знайдуть точки дотику, стануть найбільшими друзями й будуть разом дружити проти Путіна. Тим більше, що Франція, на відміну від Німеччини, підтримує рішучі силові дії на Близькому Сході. Франція стоїть за силові рішення питань, а це якраз те, що зараз буде намагатися проявити команда Трампа. У цьому ключі для України це сприятливий фон», – аналізує Мішин.

Нагадаємо, саміт G20 запланований на 7-8 липня. В рамках зустрічі Великої двадцятки повинні відбутися й переговори Дональда Трампа з Володимиром Путіним.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: