Газове питання: чи допоможе американський газ Україні та як зміниться ціна

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Домовленості з Америкою для нас вкрай важливі, оскільки тут питання навіть не у високій ціні на енергоносії, а в пріоритетах національної безпеки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, оцінюючи переговори керівництва України з міністром енергетики США щодо постачання зрідженого газу до України.

«Газ, який уже постачає Америка на термінал у Польщі, конкурентний та відповідає європейській ціні. Сьогодні можна сказати, що американський скраплений газ є конкурентним для України – не більше й не менше. Проте йдеться про те, щоб ув'язати, або, можливо, отримати кредит, аби завершити будівництво гілки з Польщі до України. Тоді ми могли би безпосередньо транзитувати газ, який ми отримуємо зі США та платити будемо тільки за транзит через територію Польщі до України, де він уже буде нашим», – пояснює Гудима.

Експерт уточнює, що якщо не збудувати гілки, то ціна з першоджерела буде більшою.

«Потрібно добудувати та з'єднати газотранспортні системи Польщі та України. Тоді ми отримаємо можливість прямих контрактів та замовлень, зможемо заповнити наші сховища», – додає він.

За його словами, частину можна будувати довшим шляхом, але через мережу, яка вже існує.

«Невідомі причини того, чому гілка так форсовано не будується. Можливо питання у фінансових ресурсах. Певні проектні роботи ведуться, але всіх домовленостей ми не знаємо. В будь-якому випадку, саме зараз в України з'явився шанс зміцнити становище. Якщо ми будемо платити Польщі за транзит, то ціна газу буде навіть нижчою за європейську», – аналізує Гудима.

Нагадаємо, в Міненерго переконують, що за 4 роки правильних дій і реалізації програм Україна зможе відмовитися від імпорту газу.

«Слово і Діло» зафіксувало 27 обіцянок міністра енергетики Ігоря Насалика. Загальний рівень відповідальності політика становить 15%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: