Маски-шоу в Держгеонадрах: чому Україна – не США?

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Останні події в Україні і США змусили мене замислитися над відмінністю між політико-правовою системою Штатів і України. В Україні будь-яка особа, яка має хоча б мінімальну владу, вважає справою честі демонструвати свої можливості, чхаючи на норми права і думку суспільства. Достатньо згадати сумновідомий «комплекс вахтера», щоб зрозуміти всю трагікомічність розуміння влади по-українському.

Чого тільки варта історія з призначенням очільників Держгеонадр, коли всупереч установленому порядку, фактично за протекцією міністра екології Остапа Семерака була спроба призначити на посаду голови і заступника голови Держгеонадр Олега Кирилюка і Миколу Фощія. Порушення порядку заміщення посад колишнім «регіоналом» Кирилюком і Фощієм було визнано спочатку рішенням Адміністративного суду міста Києва, а нещодавно підтверджене рішенням Київського апеляційного адміністративного суду, яким так само визнане протиправним і скасоване рішення конкурсної комісії. Втім, наявність численних судових рішень не зупинило Кирилюка, який 25 травня фактично захопив Держгеонадра.

Нацполіція затримала у Вінницькій області банду озброєних рейдерівСпівробітники Нацполіції затримали злочинне угруповання, яке намагалися вчинити рейдерське захоплення підприємства на Вінниччині.

Очевидно, бажання захопити і утриматися в Держгеонадрах пов'язане з тим, що сьогодні це відомство опікується питаннями видобування нафти, газу і бурштину. А Олег Кирилюк, судячи з кримінальних проваджень, у яких він фігурував, як ніхто розуміється на цьому.

Утім, в США так само є прагнення концентрувати політичну владу у сферах, які можуть приносити економічні дивіденди. Адже людська природа однакова і в Україні, і в Штатах, і в Китаї. Отже, природні людські вади, якщо немає ефективної системи їх стримувань, починають руйнувати основи держави. І тут на перше місце виходить спроможність громадянського суспільства і еліт вибудувати систему стримувань і противаг, яка не дозволить чиновнику почуватися феодалом.

Відтак той, хто порушує чинну систему відносин, відразу наштовхується на суспільний осуд і перепони в середовищі політичних еліт і ризикує опинитися в політичному небутті. Чого варта лише історія з Ніксоном, який після відставки так і не повернувся до активної політики. І тут напрошується очевидний висновок: доки держава (читайте – влада) не змушена буде навчитися обмежувати себе правом, доти Україна перебуватиме в системі феодальних відносин, які перетворять нашу країну на «фейлд стейт».

P.S. У США найбільш тяжкими злочинами вважаються злочини у сфері підриву авторитету судової влади, серед яких чільне місце займає невиконання рішення судів. І міністр, який би не виконав рішення суду і допустив захоплення підпорядкованої йому структури, вже б сидів на лаві підсудних чи тікав до Мексики. Хоча для пана Остапа ще не все втрачено)

Олександр Москалюк, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: