Три варіанти для Донбасу: чи зможе влада визначити статус ОРДЛО

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Жоден із трьох запропонованих законопроектів про статус ОРДЛО у Верховній Раді не підтримають. До кожного з них є претензії.

Про це на своїй сторінці в Facebook написав політолог, голова Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, передає «Слово і Діло».

«Всі автори запропонованих законопроектів про статус ОРДЛО – депутати з коаліції. Оксана Сироїд орієнтована на свій «ядерний електорат», тому там присутня жорстка риторика і жорстка логіка, яка вже виявила свою деструктивність. Мустафа Найєм обирає більш ліберальну позицію, але при цьому з жорсткими інструментами. У його ініціативи тут більше шансів. У Наталії Веселової більш м'який підхід, і, гадаю, тут підтримка буде ще меншою, ніж навіть у Сироїд», - каже Олег Саакян.

На думку експерта, шансів отримати 226 голосів під час голосування не має жоден запропонований проект закону - швидше за все, голоси депутатів розпорошаться між трьома ініціативами.

Головним плюсом появи згаданих законопроектів політолог назвав те, що довкола них може розпочатися дискусія в суспільстві, політичних і експертних колах, адже необхідність регламентування правового режиму окупованих територій назріла вже давно.

У свою чергу, низка експертів вважають, що статус неконтрольованої території не має правового значення і взагалі ніяк не визначає ситуацію, яка склалася в ОРДЛО. Також експерти припускають, що чинній владі зручно зберігати ситуацію невизначеності зі статусом даних територій, тому питання затягується.

Нагадаємо, у Верховній Раді вже зареєстровано три законопроекти про статус ОРДЛО – народних депутатів Оксани Сироїд, Мустафи Найєма та Наталії Веселової.

Два роки тому президент України Петро Порошенко запевнив, що не надаватиме спеціальних статусів окремим регіонам України.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: