Відмова від держрегулювання цін на сигарети: чи відбудеться подорожчання?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Для частини населення, яка курить, - це негативне рішення. Але тютюнові вироби не є продуктами першої необхідності, тому, за великим рахунком, це рішення не має антисоціального характеру. Рівень цін регулюватиме сам ринок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи інформацію про те, що Кабмін планує скасувати встановлення мінімальних цін на сигарети.

«Напевно, є надія, що ціни підуть догори, внаслідок чого зростуть податки і надходження в бюджет. Проте ціни повинен регулювати попит. Навіть за умови зростання цін чи якихось змов гравців ринку, якщо люди не зможуть заплатити за товар, то навряд чи ціни будуть підвищувати до захмарного рівня або виникне якийсь соціальний колапс. Це рішення не тягне за собою серйозної соціальної загрози. Тютюн не є продуктом першої необхідності. Це проблема тих, хто палить», - міркує експерт.

За його словами, якщо в уряду немає бажання втручатися в ринок, то це лише на краще для ринку.

Аваков хоче вигнати російську тютюнову компанію з українського ринкуМіністр внутрішніх справ Арсен Аваков виступив проти діяльності в Україні російської тютюнової компанії

«Однак при цьому для бізнесу повинні бути створені нормальні умови для розвитку, включаючи податки, регуляторну політику», - додав Бала.

«Підвищення акцизів на тютюнові вироби стало б конкретним рішенням, спрямованим на поповнення бюджету. У даному ж випадку рухи ринку регулюватимуться попитом. Не буде попиту - ніхто ціни не підвищуватиме. Можливо, так крок за кроком ми наблизимося до європейського рівня», - проаналізував Віталій Бала.

Як повідомлялося, з 1 липня 2017 року в Україні скасовується держрегулювання цін на продукти.

Нагадаємо, у березні вДФС повідомляли, що готують проект, згідно з яким роздрібна ціна пачки сигарет з фільтром повинна бути не нижчою за 21,1 гривню, а без фільтра - за 18,84 гривні.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: