Розробники погодили фінальну версію Нацстратегії поводження з відходами

Читать на русском
Фінальна версія Національної стратегії управління відходами узгоджена. Над проектом працювали три міністерства і міжнародні організації, на розробку пішло півроку.

На засіданні керівного комітету з підготовки Національної стратегії поводження з відходами представлено остаточну редакцію документа, над яким майже рік працювали три міністерства за підтримки GIZ та ЄБРР.

Про це повідомляє прес-служба уряду, передає «Слово і Діло».

«Ми вийшли на фінальну версію цього документа. Далі - рішення Кабміну і напрацювання необхідної законодавчої бази. Документ базується на європейських директивах, які Україна взяла на себе зобов'язання імплементувати в рамках Угоди про асоціацію, і враховує практичні напрацювання країн ЄС щодо вирішення проблем з відходами всіх видів: побутовими, будівельними, електронними, с/г та іншими», - зазначив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак.

За словами міністра, документ передбачає запровадження економіки замкнутого циклу, мінімізацію утворення відходів, а також можливість використовувати їх як вторинну сировину.

«Поводження з відходами - майже тіньовий сектор економіки. Це не прийнятно. Стратегія передбачає запровадження нових правил. Сміттєпереробні заводи і сортувальні лінії в Україні з'являться тільки по прозорості ринку, коли можна прийти вкласти кошти в будівництво сміттєпереробного заводу або сортувальної лінії і законно працювати, щоб повернути свою інвестицію», - підкреслив Семерак.

Нова карта «подорожей» львівського сміття: де скидали відходи зі Львова за останній місяцьЛьвівське сміття продовжує вести кочовий спосіб життя, відвідуючи все нові й нові області й міста України.

Він додав, що темпи реалізації реформи прямо залежати від активності органів місцевого самоврядування та територіальних громад.

Раніше повідомлялося про те, що Міністерство екології і природних ресурсів України розпочало інвентаризацію звалищ в Україні. Зокрема, була розроблена інтерактивна карта звалищ і полігонів.

Нагадаємо, раніше Мінекології провело перевірки ринку утилізації небезпечних відходів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: