Курс на НАТО: як голосували депутатські фракції і групи?

Читать на русском

Сьогодні Верховна Рада підтримала рішення поглибити співпрацю України з НАТО з метою в майбутньому отримати членство в організації: «Слово і Діло» відстежило результати голосування по депутатських фракціях і групах.

Із присутніх в залі 357 народних депутатів законопроект №6470 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо зовнішньополітичного курсу України)» підтримали 276 депутатів: цей результат враховує заяви п'яти нардепів з проханням вважати результатом їх голосування «за».

Передбачувано за посилення співпраці з НАТО проголосували представники найбільшої фракції парламенту – «Блоку Петра Порошенка». Зі 140 депутатів політсили голоси «за» віддали 119 нардепів, 8 не голосували і ще 13 були відсутні в парламенті.

Віктор БалогаНародний депутат України
Балога пообіцяв здійснити необхідні кроки для вступу України в НАТОСказано 9 вересня 2014 р.Статус обіцянки: Виконано

У «Народному фронті» набрали 68 голосів на підтримку законопроекту, і, як і у БПП, проти не виступив жоден член політсили. З фракції не голосували четверо депутатів, ще 9 були відсутні.

«Самопоміч» голосувала за документ майже повним складом: 22 з 26 голосів «за». Двоє депутатів не брали участі в голосуванні та ще двоє не з'явилися у парламенті.

Із 47 позафракційних депутатів закон підтримав 21 народний обранець, ще 17 не з'являлися у ВР. Серед позафракційників знайшовся навіть один непримиренний противник НАТО: екс-регіонал Яків Безбах. Ще шестеро депутатів не голосували.

«Радикальна партія Ляшка» також голосувала за курс на НАТО майже в повному складі: 18 голосів.

Із 20 нардепів від «Батьківщини» документ підтримали 17 депутатів, ще троє не були в парламенті.

У групах «Відродження» і «Воля народу» серед депутатів, які все ж взяли участь у голосуванні, велика частина голосувала «за»: 5 і 6 відповідно. Решта депутатів або не брали участі в голосуванні, або просто були відсутні. Крім того, у «Відродженні» категорично проти поглиблення співпраці з НАТО виступив Антон Кіссе.

Найбільшу кількість противників законопроект набрав у «Опозиційному блоці», де за нього не проголосував жоден народний депутат. При цьому із 43 нардепів політсили своє тверде «ні» заявили 23 і ще 15 скромно не голосували.

Нагадаємо, під час голосування троє братів Балог – Віктор, Іван і Павло – так і не доклали обіцяних зусиль для того, щоб Україна могла вступити в НАТО.

Також з дистанції зійшли ще троє нардепів, які обіцяли в своїх передвиборчих програмах курс на НАТО.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: