Хто завадить захисту Насірова політизувати справу?

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

Наразі потрібно виокремити три аспекти: дії захисту Насірова, дії НАБУ, і третій компонент – можливість політизації цього процесу.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи інформацію про те, щоСАП має намір стягнути 100 мільйонів гривень застави Насірова до Держбюджету.

«Для інтересів держави буде найгірше, коли цей процес перетворюватимуть на політичний. Це будуть серйозні репутаційні втрати для НАБУ. Зараз саме триває «інкубаційний період», коли остаточно формується позиція НАБУ і позиція захисту», - констатував Цибулько.

На його погляд, швидше за все, захист спробує перевести справу у політичну площину.

«Такі спроби вже були, починаючи з публічності самої справи і постійної присутності медіа. Проте, скоріше за все, політичні кола прорахували баланс і відчувають, що це може серйозно вдарити по репутації коаліції. Тому, швидше за все, політизувати справу навряд чи вдасться», - міркує експерт.

За його словами, вилучення заставної суми можливо, але це тягне за собою певні ризики.

«Головний ризик у тому, щоб не перетворити вилучення коштів на винятково популістський жест. Адже народу подобається будь-яке розкуркулення багатих. Але по суті важливі не гроші Насірова, а його поведінка на посаді очільника Державної фіскальної служби», - підкреслив політолог.

Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров – результати дослідження«Слово і Діло» зробило інфографіку щодо відповідальності голови Держфіскальної служби Романа Насірова за свої обіцянки.

Цибулько додав, що після відходу Насірова з посади у ДФС відбулися істотні зрушення на краще.

«Нове керівництво служби найменш зацікавлене в політизації процесу. Навпаки, здається, у них є бажання показати можливості ДФС як ефективного державного інституту, а не майданчика для політичної кар'єри», - резюмував Володимир Цибулько.

Нагадаємо, виконання обов'язків керівника ДФС покладено на заступника голови фіскальної служби Мирослава Продана, який тривалий час працював у Вінницькій області.

Раніше «Слово і Діло» провело моніторинг діяльності Романа Насірова, з результатами якого можна ознайомитися в матеріалі «Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров – результати дослідження».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: