У Туреччині затримали голову Amnesty International

Читать на русском
Кіліча затримали за підозрою у зв'язках з рухом релігійного діяча Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує в невдалій спробі перевороту в 2016 році.

Amnesty International повідомляє про затримання поліцією в турецькому Ізмірі голови представництва міжнародної правозахисної організації в цій країні Танера Кіліча.

Про це повідомляє прес-служба організації, передає «Слово і Діло».

Кіліча затримали за підозрою у зв'язках з рухом релігійного діяча Фетхуллаха Ґюлена, якого Анкара звинувачує в невдалій спробі перевороту в 2016 році.

«Танер Кіліч має довгий і відомий перелік захисту саме таких свобод, які турецька влада зараз має намір затоптати», – йдеться в повідомленні генерального секретаря Amnesty International Саліл Шетті.

Турецька прокуратура вимагає посадити Гюллена на три тисячі роківВлада Туреччини звинувачує Гюлена в причетності до спроби державного перевороту в ніч на 16 липня 2016 року.

Раніше правозахисна організація Amnesty International оприлюднила звіт, у якому звинуватила владу Туреччини у «свавільних звільненнях» держслужбовців і бюджетників. Як мовиться у звіті, їх звільняли за умов надзвичайного стану урядовими постановами на підставі узагальнених звинувачень у «зв’язках з терористичною організацією», як офіційна Анкара називає рух Ґюлена. Правозахисники закликали Туреччину швидко створити дієвий механізм апеляцій на рішення про звільнення.

Зазначимо, у Туреччині після спроби перевороту затримали, звільнили чи відсторонили понад 100 тисяч поліцейських, військових, суддів, фінансистів і громадських активістів. Анкара підозрює їх у зв’язках з Ґюленом, якого вважає натхненником спроби державного перевороту.

Самому Ґюлену Туреччина погрожує позбавленням громадянства.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: