Кириленко певен, що найближчими роками кількість книг українською на ринку може сягнути 90%

Читать на русском
Запровадження дозволів для книжкової продукції з Росії стимулює українське книговидання, і, за оцінками експертів, протягом найближчих 6-8 років кількість книжок українською мовою на ринку може сягнути до 90%

Кількість книжок українською мовою на ринку може сягнути до 90% у найближчі 6-8 років.

Таку думку висловив віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко на «Українському радіо», передає «Слово і Діло».

«Запровадження дозволів для книжкової продукції з Росії стимулює українське книговидання, і, за оцінками експертів, протягом найближчих 6-8 років кількість книжок українською мовою на ринку може сягнути до 90%», - сказав Кириленко.

За його словами, спеціальний закон захистив наш телеринок від навали так званого російського кіномила. У виробництві - велика кількість українських кінокартин. Новий закон про державну підтримку кінематографії, який прийнятий і підписаний президентом, створює пріоритетні можливості для українського кіно та передбачає можливість фінансування з бюджету також і телесеріалів.

Мовні квоти в ефірі: українські вимоги і європейський досвід«Слово і Діло» дослідило, які квоти на медіапродукт національною мовою діють у країнах ЄС і які норми для телебачення й радіо передбачені в Україні.

Також за його словами, перші результати дії закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо обмеження доступу на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту» доводять його ефективність, повідомляє його прес-служба.

Кириленко розповів, що з 22 травня вже надійшло 190 заявок на імпорт книжкової продукції з Росії, з яких 112 задоволено у 10-денний термін, як і передбачено законом. Причому перший досвід продемонстрував, що література містить нейтральний зміст щодо України, а отже, закон став заслоном на шляху пропагандистської продукції антиукраїнського змісту.

Він зазначив, що цим законом передбачено запровадження реєстру видавничої продукції держави-агресора, дозволеної до ввезення та розповсюдження на території України. Під час видачі дозволу робиться відповідний запис у держреєстрі, без якого книги буде вилучено та конфісковано. Також при цьому накладається штраф розміром 10 мінімальних заробітних плат, при повторному порушенні – 50 мінімальних заробітних плат.

«Нікому не вигідно поширювати підривну антиукраїнську літературу, яка відповідно не матиме дозволів, і таким чином і закон порушувати, і наражати себе на адміністративні стягнення», - підкреслив віце-прем’єр-міністр.

Нагадаємо, 23 травня Верховна Рада підтримала введення квот на український контент на телевізійних каналах.

Глава парламентського комітету з питань інформаційної політики Вікторія Сюмар передбачає можливість введення 50% україномовного контенту для друкованих ЗМІ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: