Ратифікація асоціації України і ЄС: що це означає на практиці

Читать на русском
Ілля Заводовськийполітолог - міжнародник

По суті, рішення Нідерландів жодних практичних преференцій Україні не дає. Є Рада Європи, який виконує наднаціональні функції, в тому числі по відношенню до міжнародної торгівлі в рамках ЄС.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт-міжнародник Ілля Заводовський, оцінюючи рішення про ратифікацію асоціацію України з ЄС.

«Історія з референдумом і рішення парламенту Нідерландів не впливає ані на перспективи зони вільної торгівлі, ані на асоціацію нашої країни з ЄС. Для нас це не більш ніж декларативне рішення однієї з держав-членів Євросоюзу. Більш того, на законодавчому рівні воно не може вплинути на вже підписану угоду між Україною і ЄС», - пояснює Заводовський.

За його словами, навіть якби голландці проголосували «проти», це мало що змінило б, адже функціонування ЗВТ і асоціація не є компетенцією влади національних держав.

Референдум у Нідерландах: підсумки та реакція світуЗ нагоди сьогоднішнього оголошення результатів референдуму в Нідерландах «Слово і Діло» підготувало підсумкову інфографіку.

«Вони віддали ці повноваження Раді Європи. Україна вже пройшла переговори з Радою Європи. Рішення цього органу автоматично впливає на ратифікацію угоди про асоціацію національною владою. Тому зазначене рішення Нідерландів – протокольного характеру», - уточнив він.

«Історія з Нідерландами – це показник того, що Україна програла інформаційну війну РФ на європейському полі. Але ігри влади Нідерландів зі своїми виборцями ніякого впливу на якісні і кількісні показники роботи зони вільної торгівлі не мають», - проаналізував експерт.

Нагадаємо, 30 травня Сенат Нідерландів схвалив Угоду про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

Детальніше про реакцію міжнародної спільноти на проблему ратифікації асоціації Україна-ЄС - в матеріалі «Референдум в Нідерландах. Підсумки і реакція світу».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: