Чи зможе Україна відмовитися від антрациту і чи загрожує населенню підвищення тарифів

Читать на русском
Володимир Омельченкодиректор енергетичних програм

Запаси вугілля на українських ТЕС сягають 425 тисяч тонн, а це не так багато. Однак ситуація контрольована через зниження споживання антрацитових марок.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко, оцінюючи запаси антрациту на ТЕС і зміни тарифної політики в нашій державі.

«Ситуація не критична, оскільки останнім часом використання вугілля антрацитових марок скоротилося з 20-25 тисяч тонн на добу до 3-4 тисяч тонн. Таке радикальне зниження свідчить, що Україна поступово, за хороших розкладів – протягом двох років, може відмовитися від антрациту. Насамперед за рахунок видобутку вугілля газових груп і модернізації теплової генерації», - пояснює експерт.

Тим не менш, за його словами, імпортувати певні обсяги вугілля антрацитових груп поки все ж доведеться – щоб виключити залежність від РФ.

«ДТЕК вже уклала перший контракт на закупівлю вугілля у Південно-Африканській республіці. У «Центренерго» тендер поки провалився. Але подолання залежності від антрациту – єдиний шлях до незалежності України в даному секторі. Тому можливий тільки такий вихід», - підкреслив він.

На цьому тлі загострюватиметься питання підвищення тарифів на енергоносії, додав фахівець.

«Сьогодні ціни на оптовому ринку підвищувати далі нікуди: у нас в країні одні з найвищих цін на вугілля в Європі», - підкреслив Омельченко.

За його словами, питання більше стосується деформації цінової політики.

«Ціна електроенергії для населення значно нижча, ніж для промисловості. Тобто діє перехресне субсидування населення з боку промисловості. Це не дуже добре, оскільки, підвищуючи вартість товару, знижує конкурентоспроможність продукції. Деформацію будуть намагатися подолати через зниження ціни для промисловості і підвищення – для населення», - пояснив Володимир Омельченко.

Нагадаємо, в кінці минулого тижня у чорноморському порту Южний розвантажена перша партія вугілля з Південно-Африканської Республіки для теплоелектростанцій ДТЕК – 75 тисяч тонн антрациту.

Раніше прем'єр-міністр Володимир Гройсман пообіцяв за два роки зменшити споживання антрацитового вугілля більш ніж 5 млн тонн. Всі обіцянки і рівень відповідальності прем'єра доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: