Десять місяців від часу вбивства журналіста Шеремета: чи є шанси розкрити злочин

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Невідомі навіть мотиви вбивства журналіста Павла Шеремета. У цьому відмінність цього злочину від справи Гонгадзе чи розстрілу в центрі Києва депутата Держдуми Росії Вороненкова. Якщо там хоч би орієнтовно можна будувати якісь версії, то тут – суцільні загадки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, оцінюючи перспективи розслідування справи Павла Шеремета.

«Гонгадзе критикував тодішню владу, мав неоднозначні особисті стосунки з окремими її представниками. Сказати ж, що Шеремет був різким критиком нинішньої влади або перебував у конфліктних стосунках з кимось із видних політичних гравців, - такої інформації немає. То які мотиви і у кого в Україні могли бути, щоб убити Павла Шеремета? Це лишається загадкою. Хоча б з мотивами розібратися», - аналізує експерт.

На його погляд, не виключено, що виконавців злочину може вже не бути серед живих.

«Варто звернути увагу і на відсутність хоч більш-менш значущої інформації про листування вбитого. А це могло б дати якісь натяки на мотиви», - додав політолог.

За його словами, справа Шеремета може мати іншу логіку, аніж, приміром, справа Гонгадзе.

«Відсутність виразних мотивів вбивства робить однією з вагомих версій причетність до злочину спецслужб РФ для дестабілізації ситуації в Україні. Це здається логічним припущенням, але й ця версія поки не підтверджена доказами», - підкреслив Фесенко.

«Є підозра, що у справі Шеремета не зможуть знайти навіть виконавців і справу не буде розслідувано. Слід бути реалістами. Не лише у нас, але й за кордоном аж ніяк не всі подібні резонансні справи розслідуються, якщо по гарячих слідах не вдалося вийти на слід замовників. У цьому разі жодного помітного сліду досі немає», - проаналізував Володимир Фесенко.

Минулого року очільник Генпрокуратури Юрій Луценко запевнив, що зробить усе можливе для розкриття вбивства Павла Шеремета.

Раніше аналітики порталу «Слово і Діло» з'ясували, що за рік роботи генпрокурором Луценко виконав лише кожну дев'яту свою обіцянку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: