Країна не дізнається ім'я замовника вбивства Гонгадзе незалежно від прізвища генпрокурора

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Георгій Гонгадзе зник у Києві 16 вересня 2000-го. У листопаді того ж року його тіло було знайдене в лісі у столичній області. З моменту трагедії минуло майже 17 років. Увесь цей час справу вбитого журналіста обіцяли розслідувати без винятку кожен генпрокурор. Не став тут винятком і Юрій Луценко: наразы він планує завершити справу Гонгадзе за півроку.

Які шанси суспільства дізнатися правду про вбивство журналіста – в коментарі «Слову і Ділу» розповів голава правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» політолог Володимир Фесенко.

Справа Гонгадзе: ретроспектива обіцянок українських політиківГенпрокурори Махніцький, Ярема, Шокін та Луценко провалили свої обіцянки, щодо справи про вбивство Гонгадзе.

«Виконавець уже відбуває покарання. Але всі чекають, коли ж назвуть ім'я замовника. Цю істину не всі можуть прийняти, але, на жаль, хто б не був в Україні генпрокурором - правди вже не встановити», - підкреслив Фесенко.

«Ключовий персонаж, який міг знати, навіщо все це потрібно, пішов із життя – це Юрій Кравченко. От кого можна було запитати, чи був насправді відповідний наказ Кучми, чи у когось були інші мотиви це зробити, а потім шантажували Кучму. Він ключова ланка, і тільки він міг сказати - був замовник чи ні. Чи він сам організував цю комбінацію? Був наказ убивати? Виконавці перестаралися?», - аналізує політолог.

На його погляд, версія про те, що наказу вбивати могло й не бути, має право на існування.

«Не слід виключати й версію, що сам Кравченко, який претендував на роль наступника Кучми, для посилення свого впливу міг піти на такий крок. Але це припущення», - зазначив він.

Політолог зазначив, що надто багато питань лишаються без відповіді.

«Ми не знаємо й того, сам Кравченко пішов із життя, чи теж був убитий. І головне, що ми вже не зможемо отримати відповідей на них. Довести подібні речі без Кравченко неможливо», - міркує експерт.

Довкола справи Гонгадзе можуть звучати різноманітні обіцянки, але те чи інше прізвище генпрокурора тут не принципове. Кравченко загинув, і довести істину неможливо.

На його думку, ще є шанс розслідувати справи не щодо Гонгадзе, а відносно інших журналістів, яких вивозили до лісу й там катували.

«Треба довести ці справи до завершення. Але якщо цим теж Кравченко керував – ті справи також не можуть бути завершені. Тільки він знав правду», - резюмував Володимир Фесенко.

Нагадаємо, минулого року Юрій Луценко запевняв, що протягом місяця поінформує, що відбувається у справі замовників убивства журналіста Гонгадзе, але не дотримав слова.

Що обіцяли з цього приводу політики і генпрокурори – у матеріалі «Слова і Діла» «Справа Гонгадзе. Ретроспектива обіцянок українських політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: