Янукович і «сім'я»: чому Інтерпол більше не шукає чиновників-утікачів

Читать на русском
Михайло Жернаковексперт з судової реформи і питань корупції

Політична складова у рішенні Інтерполу якщо і проглядається, то вельми неочевидно. Проблема у цій ситуації в іншому – у відсутності винесеного вердикту судових інстанцій України щодо Януковича та його оточення.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив член ради «Реанімаційного пакету реформ» Михайло Жернаков, оцінюючи заяву міністра юстиції України Павла Петренка про те, що в рішенні Інтерполу про зняття Януковича з розшуку присутній політичний аспект.

«Сьогодні немає юридичних підстав для внесення Януковича і соратників до бази Інтерполу. В межах кримінального законодавства немає підстав вважати, що ці люди – злочинці. За три роки суди не встановили відповідні факти, а Україна не почула жодного вироку», - констатував Жернаков.

Експерт нагадав, що в Україні діє презумпція невинуватості.

«Особу не можна визнати винною, якщо її вина не доведена в суді і не винесено вирок. Чому вину не доведено – це питання до правоохоронних органів», - зазначив він.

Межигір'я, яке я орендував чи не орендував: топ-цитати Януковича з допиту«Слово і Дело» зібрало топ-цитат екс-президента України Віктора Януковича з його допити у відеоконференції.

Разом із тим, експерт не схильний вбачати у рішенні Інтерполу політичну складову.

«Політичний аспект можливий хіба з точки зору того, що міжнародні правоохоронні органи вважають: якщо немає юридичних підстав для розшуку, то внесення Януковича і Ко до списку Інтерполу скидається на політичне переслідування. А участі в політичних процесах вони не беруть», - резюмував Михайло Жернаков.

Нагадаємо, на початку лютого ц. р. суд дозволив заарештувати екс-президента України Віктора Януковича. Минулого року президент України Петро Порошенко пообіцяв, що Януковича судитимуть заочно.

Раніше «Слово і Діло» публікувало добірку цитат з допиту Януковича в матеріалі «Межигір'я, яке я орендував чи не орендував. Топ-цитати Януковича з допиту».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: