Грошей немає – скорочуйте витрати: поради МВФ і наслідки пенсійної реформи для населення

Читать на русском
Юрій Буздуганекономіст

В Україні існує система, за якої скорочуються не тільки зарплати, але й відрахування на зарплати. Результат – величезний дефіцит ПФ.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» сказав економіст Юрій Буздуган, оцінюючи проект пенсійної реформи, зокрема, наміри уряду підвищити пенсійний стаж з 25 до 35 років і розширити перелік професій з можливістю дострокового виходу на пенсію.

«Орієнтиром має бути відновлення макроекономічного балансу України. Сьогодні у нас 52% ВВП становить прибуток. Вихід - зменшувати доходи, піднімати зарплати до норми. При цьому не обов'язково має бути третина відрахувань із зарплати, як в Україні. Є країни з більшими і меншими відрахуваннями. У Швеції відрахування 18%, у Голландії – 52%. Зараз же наш уряд зменшує відрахування, а потім дивується, чому немає коштів у Пенсійному фонді», - міркує економіст.

За його словами, МВФ як фінансова організація дивиться на вирішення проблем, виходячи з фінансових міркувань, за принципом: грошей не вистачає – скорочуйте витрати.

«Звідси ідея підвищення пенсійного віку. Однак це ще не найгірше, що пропонувалося. Ініціатива, яку вже реалізують, - збільшення пенсійного стажу. Що це означає? Сьогодні в Україні офіційно 20 мільйонів зайнятих. Реально зайнятих, які працюють повний робочий день протягом повного робочого тижня, – лише 11 мільйонів. Платників у Пенсійний фонд – близько 13 мільйонів. Результат – приблизно половина українців не мають достатнього для призначення пенсії стажу. Наприклад, людині буде 70-80 років, але недостатньо пенсійного стажу, і не тому, що вона не хотіла працювати, а тому, що в країні не було робочих місць. Як їй платити пенсію?» – міркує експерт.

Норма щодо спецпенсій, на його погляд, виглядає як спроба налаштувати одну категорію населення проти іншого сегменту.

«На цьому фоні з'явиться можливість скоротити реальні видатки Пенсійного фонду», - підкреслив він.

За його словами, зараз уряду, з одного боку, треба виконати умови МВФ, а з іншого - не допустити бунту.

«Уряд затиснуто з обох боків: МВФ наполягає на скороченні витрат, а населення прагне до нормальних пенсій і життєвих умов. Що з цього вийде, складно сказати. Швидше за все, результат буде ближчим до того, що вимагає МВФ, аніж до того, на який розраховують люди», - припускає економіст.

Раніше віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко пообіцяв, що підвищення страхового стажу та обмежень прав працюючих пенсіонерів не буде. Загальний показник рівня відповідальності політика - 35%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: