Скорочення фінансової допомоги США: чи варто турбуватися Україні

Читать на русском
Денис Поповичжурналіст

Державний департамент США пропонує втричі скоротити фінансову допомогу Україні у 2018 фінансовому році. Раніше, за даними ЗМІ, адміністрація президента США Дональда Трампа запропонувала замінити безоплатні гранти на військову допомогу Україні та іншим країнам на надання кредитів. Всі ці заходи пов'язані з прагненням Трампа скоротити витрати на зарубіжну дипломатію і підвищити фінансування американської армії. Що це означає для України?

23 травня Держдепартамент США оприлюднив план бюджету на 2018 фінансовий рік, з якого випливає, що адміністрація президента Дональда Трампа пропонує більш ніж втричі скоротити допомогу Україні. Відзначимо, що 2018 фінансовий рік почнеться в США у вересні поточного року.

Згідно з документом, якщо в 2016 фінансовому році Україна отримувала від США більш ніж $667 млн ​​фінансової допомоги, то 2018 року ця сума може скласти всього $203,7 млн. Надходження найбільшої кількості коштів $535 млн може бути перекрито по лінії підтримки країн Європи, Євразії та Центральної Азії (AEECA), хоча за деякими іншими фондами фінансування навіть трохи збільшено.

Задля справедливості варто відзначити, що скорочення американської допомоги в бюджетному плані торкнеться не лише України – Держдепартамент у принципі хотів би скоротити свої витрати на закордонну допомогу третім країнам: замість $35,4 млрд в 2016 році, в проекті бюджету на 2018 рік зазначена сума в $25,2 млрд.

США виділять Україні півмільярда доларів фінансової допомогиПри цьому на військову допомогу і політику безпеки Україні до 1 жовтня США виділить не менш 238 млн доларів.

Інформація про те, що Дональд Трамп пропонує змінити методи надання військової допомоги іншим країнам, звучить в останні три дні. 21 травня видання The Wall Street Journal повідомило, що адміністрація Трампа в своїх пропозиціях до бюджету-2018 планує замінити кредитами надання безоплатних грантів на військову допомогу низці країн. За інформацією WSJ, ці зміни можуть торкнутися таких держав, як Пакистан, Туніс, Ліван, Колумбія, Філіппіни, В'єтнам і Україна. Цю інформацію підтвердило і агентство Reuters. За інформацією ЗМІ, в Білому домі хотіли б скоротити витрати на закордонну допомогу, а вивільнені кошти направити на фінансування американської армії. «Ми змінюємо кілька іноземних військових програм, замінюючи пряму допомогу на кредити. Наш аргумент полягає в тому, щоб замість того, щоб дати комусь 100 мільйонів доларів, ми можемо дати йому кредитні гарантії на меншу суму, а він насправді зможе купити більше обладнання», – пояснив, серед іншого, директор з питань менеджменту і бюджетування Білого дому Майк Малвейні.

Якщо це так, то запропоновані заходи відбуваються в рамках виконання передвиборних обіцянок Дональда Трампа, який говорив, що має намір звернути увагу, перш за все, на внутрішні проблеми в США, а також дотримуватися принципу «Америка понад усе». Цікаво, що однією з умов надання кредиту може бути закупівля військового обладнання на американських підприємствах. Тобто, надаючи таким чином позику, США вбивають двох зайців: фактично відразу повертають собі засоби і одночасно завантажують роботою свого виробника.

Така структура фінансової допомоги може мати для України і свої плюси, адже на позичені гроші (якщо американська сторона не пред'явить якісь особливі умови) Київ міг би розмістити замовлення і на придбання так званої летальної зброї. Нагадаємо, досі США надавали нашій країні «нелетальну допомогу»: колісну техніку, засоби зв'язку, медичне обладнання, елементи амуніції, тепловізори, апаратуру для розмінування місцевості, а також РЛС для ведення контрбатарейної боротьби. За даними Міноборони, з 2014 по 2017 рік із США в Україну надійшла підтримка на суму близько $175 млн, при цьому саме американська сторона стала найбільшим партнером Києва в цій галузі. Як пояснив співрозмовник, знайомий з умовами надання американських кредитів, гроші під таке кредитування йдуть або безвідсотково, або під мізерний відсоток: «Суть не зміняються, в якій би формі гроші б не були виділені, вони даються, а не продаються. Головне в тому, що нічого повертати не доведеться. Нікому не вдасться обійти питання ненадання допомоги країні, якій її гарантували (мова йде про положення Будапештського меморандуму – Авт.). Це неможливо. Чим довше тягнуть, тим дорожче доведеться заплатити».

Трамп підписав бюджет США, який передбачає допомогу УкраїніПрезидент США Дональд Трамп 5 травня підписав бюджет на 2017 фінансовий рік у розмірі 1,2 трлн дол, який нещодавно був схвалений Конгресом.

Співрозмовник також нагадав, що 2017 року США виділить Україні фінансову допомогу на суму до $560 млн.

Водночас практично трикратне скорочення американської підтримки у 2018 фіскальному році може мати доволі серйозні наслідки для України, перш за все, на іміджевому фронті. Зокрема, російські ЗМІ дуже активно коментували можливу заміну прямого фінансування кредитами. Можна собі уявити, яку зловтіху викличе ситуація, якщо фінансові пропозиції Держдепу від 23 травня будуть реалізовані.

Водночас слід пам'ятати, що оприлюднений план бюджету повинен бути схвалений Конгресом США, де чимало людей, які симпатизують Україні. Вони є й серед «республіканського» оточення Дональда Трампа. Перш за все, це сенатор Джон Маккейн, відомий лобіст нашої країни. Він відвідував Майдан під час Революції гідності, а також неодноразово закликав колишнього президента США Барака Обаму активніше допомагати Україні і, зокрема, надати нашій країні «летальну» зброю.

Цікаво, що вже у травні голова Комітету нацбезпеки Палати представників Конгресу США Майкл Маккол дав зрозуміти, що і 2018 року Україна зможе розраховувати на американську фінансову допомогу. «Якщо ми не зупинимо пана Путіна і російську агресію тут (в Росії – Авт.), то вона пошириться всюди», – заявив Маккол. Тому зовсім необов'язково, що план скорочення фінансової допомоги Україні на 2018 фіскальний рік може бути підтриманий Конгресом.

Денис Попович, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: