Меджліс пропонував певні кроки щодо захисту Криму майже 10 років тому - Джемілєв

Читать на русском
Зокрема, Меджліс пропонував провести чистку в керівництві АРК, оскільки у багатьох там були російські паспорти і «інфільтрація російської розвідки була жахливою».

Ще в серпні 2008 року, після російсько-грузинської війни, Україні слід було почати заходи щодо захисту своєї територіальної цілісності.

Таку думку висловив один з лідерів кримськотатарського народу і народний депутат України Мустафа Джемілєв в інтерв'ю Лига.net, передає «Слово і Діло».

«Нічого не робилося. Хоча вже після російсько-грузинської війни в серпні 2008 року можна було зробити висновки. Меджліс кримськотатарського народу, а кримські татари добре знайомі зі звичками сусіда, робив заяву про те, що наступним на черзі може бути Крим. І ми пропонували низку заходів, які треба було зробити українській державі», - заявив Джемілєв.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє в недалекому майбутньому повернути Крим УкраїніСказано 30 вересня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Ми опублікували відкриту заяву. Там були такі вимоги: як би важко не було українській державі, треба негайно денонсувати договір про перебування Чорноморського флоту в Криму, тому що абсурдно тримати у себе на території військову базу країни, що пред'являє територіальні претензії», - уточнив він.

Також Меджліс пропонував провести «чистку» серед керівництва АРК, оскільки у багатьох там були російські паспорти й «інфільтрація російської розвідки була жахливою».

«Ще ми говорили про необхідність перевірити російське консульство у Сімферополі, тому що вони роздавали направо і наліво, як в Абхазії і Південній Осетії, російські паспорти. А за паспортами, як відомо, йдуть російські танки», - нагадав Джемілєв.

«І ми говорили про те, що Україна повинна перекинути з материкової частини на півострів контингент Збройних сил, принаймні достатній, щоб протистояти 20-тисячному корпусу Чорноморського флоту. Але нічого не було зроблено. А після приходу Януковича все робилося з точністю до навпаки», - додав він.

За словами Джемілєва, зараз він регулярно зустрічається з президентом Петром Порошенком.

«Не все, про що ми говоримо, на жаль, виконується. Тому що після того, як ми зустрінемося, з ним зустрічаються ще й інші люди. Особливих претензій теж немає: це президент 45-мільйонної країни, він повинен враховувати багато думок, тому змушений балансувати», - визнав уповноважений президента у справах кримськотатарського народу.

Джемілєв зазначив, що Захід розраховує на деокупацію Криму шляхом дипломатичних і економічних важелів.

На питання, що дасть Україні і Криму глобальне рішення, Джемілєв відповів: «Навіть проміжне рішення має велике моральне значення. Це солідний внесок до скарбнички деокупації Криму. Чим більше РФ порушує рішення, ухвалені міжнародними структурами, тим менше у них надій на зняття санкцій. Санкції - це головне».

Раніше президент Петро Порошенко назвав головну помилку, яка призвела до анексії Криму.

Міністр оборони Степан Полторак заявив, що Україна не розглядає варіант повернення окупованих територій Донбасу силовим шляхом.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: