Донбас під обстрілами: ознаки ескалації і загрози нової катастрофи в регіоні

Читать на русском
Олексій Мельниквійськовий експерт

Зазвичай, якщо Генштаб, волонтерські організації чи інші джерела роблять подібні гучні заяви, суспільство відслідковує, чи справдився їхній прогноз. Якщо ні – виникають тези про залякування. Проте це неправильний підхід, оскільки своєчасне виявлення ознак загрози спрацьовує як превентивний захід.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексій Мельник, аналізуючи повідомлення Міноборони України про підготовку бойовиками прориву на фронті і заяву ООН про гуманітарну кризу на Донбасі.

«Свідченням того, що на Донбасі готувався чи, можливо, готується сценарій ескалації, може бути політ американського розвідувального беспілотника над Донбасом. Ця акція була спланованою, і невипадково відповідна інформація потрапила у ЗМІ. Очевидно, Росія справді могла готувати щось на кшталт наступу», - міркує Мельник.

На його погляд, реакція України у публічній площині – через привернення уваги світової громадськості – поки що дабть змогу упереджувати і руйнувати плани РФ.

«Авдіївка і обстріл житлових кварталів, гуманітарна криза – все це скидається на складові одного плану РФ на Донбасі», - підкреслив експерт.

За його словами, паралельно з гуманітарною кризою на регіон насувається серйозна загроза техногенної катастрофи.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко запевнив, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народуСказано 18 червня 2014 р.Статус обіцянки: Архів

«Затоплення шахт, небезпечні виробництва, сховища з небезпечними матеріалами, до яких зараз немає доступу, - все це фактори ризику техногенної надзвичайної ситуації, можливої будь-де і в будь-який час. Якщо такі речі трапляються за кордоном, то в Україні вони вірогідні тим паче. Але одна справа, коли у нас працює система попередження й ліквідації наслідків, а інша, коли мова про «сіру зону», де влада не може зватися владою. Тому в ОРДЛО на тлі кризової гуманітарної ситуації, про яку гучно говорять міжнародні структури, є великий ризик технологічної катастрофи, яка може зробити гуманітарне лихо в рази страшнішим, аніж зараз», - проаналізував ситуацію в регіоні Олексій Мельник.

За останніми даними штабу АТО, бойовики обстрілюють житлові квартали Авдіївки.

Нагадаємо, три роки тому Петро Порошенко пообіцяв, що Україна переможе у війні на Донбасі завдяки підтримці народу. Загальний показник рівня відповідальності Президента – 41%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: