МВФ вимагає надати НАБУ право прослуховувати підозрюваних

Читать на русском

Місія Міжнародного валютного фонду направила лист уряду з вимогою утримати законодавчу базу діяльності НАБУ відповідно до політики МВФ і надати агентству право самостійно звертатися до суду із запитом на прослуховування підозрюваних.
фото: РБК-Україна

Місія Міжнародного валютного фонду направила лист уряду з вимогою утримати законодавчу базу діяльності НАБУ відповідно до політики МВФ і надати агентству право самостійно звертатися до суду із запитом на прослуховування підозрюваних.

Про це йдеться в листі керівника місії МВФ в Україні Рона Ван Рооден, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Європейську правду».

Велика частина звернення МВФ до уряду присвячена законопроекту №6220 щодо змін у Кримінально-процесуальному кодексі, які можуть встановити контроль Генпрокуратури і СБУ над антикорупційним органом.

Антон ГеращенкоРадник Міністра внутрішніх справ України
Геращенко запевнив, що підтримає вимогу МВФ щодо надання НАБУ права на «прослушку»Сказано 4 квітня 2017 р.Статус обіцянки: Архів

«Нашу увагу привернув факт обговорення в ВР пропозицій, які можуть дозволити іншим правоохоронним органам розслідувати факти корупції у вищих ешелонах влади (законопроекту №6220)», – йдеться в документі.

У МВФ відзначили, що законопроект суперечить зобов'язанням керівництва України і «може серйозно підірвати ефективність системи боротьби з корупцією», а також не буде відповідати програмі МВФ.

У своєму листі голова місії просить прем'єр-міністра Володимира Гройсмана «допомогти утримати законодавчу базу відповідно політиці, передбаченій в меморандумі (з МВФ – ред.)».

Також в документі йдеться про те, що Україна повинна виконати взяте на себе зобов'язання надати НАБУ можливість самостійно звертатися до суду із запитом на прослуховування підозрюваних (зараз для цього потрібна згода СБУ).

«Ми наполегливо заохочуємо введення закону, який дозволить НАБУ здійснювати прослуховування незалежно, як було погоджено, до кінця травня», – зазначив Ван Рооден в своєму листі.

Нагадаємо, 15 травня посли країн Великої сімки висловили стурбованість можливим прийняттям законопроекту №6220, який, як заявляють в НАБУ, дозволить Генпрокуратурі і СБУ встановити контроль над бюро.

11 травня співробітники НАБУ отримали повний доступ до електронних декларацій українських чиновників.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: