Україна має півтора місяці, щоб уникнути конфлікту з МВФ

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

Вимоги МВФ зараз не розходяться з потребами самої України, тому ризики для нас мінімальні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман, оцінюючи візит місії МВФ до України для узгодження пакету реформ.

«Україна і МВФ зараз грають на одному боці, інших варіантів у нас практично немає. МВФ насамперед приділятиме увагу трьом питанням. По-перше, ухваленню пенсійної реформи. Другий момент стосується старту в Україні земельної реформи. По-третє, кредитори будуть враховувати, хто стане новим головою Нацбанку», - вважає Найман.

На його погляд, якщо з якогось із питань буде негатив, то отримання наступного траншу МВФ опиниться під загрозою.

«Зараз підтримка пакету реформ – питання переважно політичного характеру. Зокрема, чи достатньо голосів у Президента за проведення пенсійної реформи. Це стосується кожного з трьох пунктів», - констатував аналітик.

На його погляд, Президент і уряд налаштовані на продовження співпраці з МВФ.

Співпраця з МВФ: як Фонд урізає підтримку УкраїниПісля чергової відмови Міжнародного валютного фонду розглядати питання надання траншу Україні уряду варто замислитися про причини такої поведінки кредиторів.

«Річ у тім, що українська влада заявила про намір випустити єврооблігації. А їх успішний випуск можливий лише за умови, що Україна залишається в програмі співпраці з МВФ. Тому Порошенко і уряд, швидше за все, робитимуть максимум, щоб за всіма трьома пунктами не вступити в конфлікт з МВФ і провести ці реформи», - пояснює Найман.

«Часу для прийняття умов МВФ залишилося – до літа, не пізніше липня. Потім почнуться канікули, а осінь – за традицією доволі складний для коаліції і вітчизняних політиків загалом час. Тож залишилося півтора місяці, щоб успішно закрити зазначені три питання і уникнути конфлікту з Фондом», - резюмував Ерік Найман.

Як повідомляють ЗМІ, МВФ відмовився підтримати запропонований урядом Гройсмана варіант пенсійної реформи і не захотів осучаснювати пенсії, а також скасовувати оподаткування пенсій працюючих пенсіонерів.

Докладніше про співпрацю України і МВФ — в матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд урізає підтримку України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: