До Європи без віз: до чого готуватися українському туристу

Читать на русском
Олександр Мережкоюрист - міжнародник

Безвізовий режим, безумовно, полегшить роботу туристичному бізнесу. Чим більше українців поїдуть до Європи і зможуть побачити інші умови життя – тим краще для нашої країни. Можливо, контраст між цивілізованим і не дуже цивілізованим життям рано чи пізно підштовхне до якихось змін і в Україні.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт-міжнародник Олександр Мережко, оцінюючи голосування Ради ЄС, яким затверджено безвізовий режим для України.

Основні умови безвізу

«Українці отримують право перебувати в країнах ЄС не більше ніж 90 днів на півроку. Для поїздок необхідний біометричний паспорт, інформація про мету поїздки, наявність місця проживання, достатні фінансові кошти на планований період перебування, зворотній квиток і поліс медичного страхування», - розповідає фахівець.

При цьому Мережко зазначив, що для працевлаштування потрібна спеціальна віза: безвіз стосується тільки тимчасового перебування.

«Паспорти старого зразка потрібно або міняти, або відкривати візу – безвіз стосується тільки власників біометричних паспортів», - додав експерт.

Особливості контролю

За його словами, ЄС відпрацював механізм, який дозволяє в будь-який момент скасувати безвізовий режим.

«У разі, якщо буде помічено, що українські громадяни масово порушують умови безвізу або створюють якісь проблеми для ЄС, в будь-який момент європейці мають право скасувати безвіз. Так ЄС захищається, у тому числі, й на випадок потоку біженців. Важливо, щоб українські громадяни максимально дотримувалися всіх вимог, пов'язаних не тільки з перетином кордону, але й і з перебуванням на території країн ЄС», - говорить Мережко.

Досвід Молдови

«Практика застосування безвізового режиму в Молдові демонструє доцільність мати на руках всі ті ж документи, які раніше надавалися в посольство. Безвіз тягне за собою певну небезпеку того, що туриста можуть повернути просто з кордону. Ці випадки нечасті, але вони є», - констатував Мережко.

На його погляд, Україні слід взяти до уваги пораду, яку свого часу в ЄС дали Молдові.

Як українські політики роками піаряться на бажанні українців їздити до ЄС без візНезважаючи на те, що тема безвізового режиму з ЄС особливо на слуху в останні роки, обіцянки по цій темі вітчизняні політики почали роздавати ще за попередньої влади.

«Перш ніж їхати до Європи, краще звернутися у посольство тієї країни, куди планується подорож, і подати документи, які турист братиме з собою для перетину кордону. Це допоможе упевнитися, що на кордоні його не повернуть назад», - застерігає експерт.

Як повідомляється, орієнтовно 11 червня рішення про запровадження безвізового режиму для України набере чинності, і українці зможуть їздити без віз до Європи.

Хто з українських політиків регулярно обіцяв українцям безвізовий режим, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Як українські політики роками піаряться на бажанні українців їздити в ЄС без віз».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: