Росія продовжує створювати «пояс нестабільності» по периметру свого кордону – Єльченко

Читать на русском
Росія створює пояс нестабільності у суміжних з нею пострадянських країнах, і ООН разом з Євросоюзом повинні активніше брати участь у врегулюванні таких конфліктів.
фото: zik.ua

Росія створює «пояс нестабільності» у суміжних з нею пострадянських країнах, і ООН разом з Євросоюзом повинні активніше брати участь у врегулюванні таких конфліктів.

Про це виступаючи в Раді Безпеки ООН заявив постійний представник України в Організації об'єднаних націй Володимир Єльченко, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на центр новин ООН.

За його словами, з 1990-х років Росія взяла на озброєння концепцію «поясу нестабільності» по периметру своїх кордонів.

«Росія успішно створює «контрольовану нестабільність» у багатьох країнах уздовж своїх кордонів з тим, щоб тримати їх в орбіті Москви і, як і у випадку з Україною, запобігти будь-якій інтеграції з ЄС», – заявив Єльченко.

При цьому він зазначив, що зусилля Євросоюзу показали свою ефективність при вирішенні конфлікту на території колишньої Югославії, проте на пострадянському просторі жоден з спровокованих РФ конфліктів не було вирішене.

«На пострадянському просторі, навпаки, жоден з конфліктів, повторюю – жоден, не був врегульований. Крім того, виникають нові конфлікти і нові загрози миру в регіоні», – сказав Єльченко.

Він підкреслив, що в колишній Югославії успіху досягли завдяки «рішучій позиції міжнародного співтовариства і його скоординованим зусиллям, в тому числі з боку ООН і ЄС».

«Крім того, хоча і не відразу, підбурювачі і винуватці конфліктів були відсторонені від процесу прийняття рішень в ході врегулювання», – додав постпред України.

Нагадаємо, 9 травня Сирія дозволила патрулювати зону безпеки тільки Росії, а не ООН.

Раніше канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що не бачить гострої необхідності в заміні спостерігачів ОБСЄ в Україні місією ООН.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: