Безвіз для України схвалять міністри сільського господарства ЄС

Читать на русском
Безвиз для Молдови був затверджений в березні 2014 року міністрами транспорту та телекомунікацій, грузинський - в лютому 2017 року на міністерській зустрічі з питань енергетики.

Міністри країн ЄС з питань сільського господарства і рибальства 11 травня затвердять надання безвізового режиму для України.

Про це написав у Twitter брюссельський кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк, передає «Слово і Діло».

«Міністри ЄС з питань сільського господарства і рибальства підтвердять візову лібералізацію для України 11 травня близько 10 ранку. Останній законодавчий крок перед підписанням наступного тижня», - написав Йозвяк.

Після прийняття рішення міністрами, відбудеться підписання та публікація рішення в Офіційному журналі ЄС. Безвиз фактично набуде чинності через 20 днів після публікування – орієнтовно 11 червня.

За розподілом компетенцій в ЄС питання безвиза повинні були б схвалювати міністри внутрішніх справ, проте в окремих випадках - коли проти не виступає жодна з країн-членів ЄС - питання виноситься для «технічного затвердження» на непрофільну Раду ЄС, оскільки це дозволяє не чекати зустрічі профільних міністрів і трохи прискорити процедуру. Необхідно зауважити, що зараз український безвиз відсутній у порядку денному зустрічі міністрів.

Питання безвізового режиму для ключових партнерів Євросоюзу, який перед тим отримує схвалення на найвищому рівні, часто проходить саме таку процедуру.

Зокрема, безвиз для Молдови був затверджений в березні 2014 року міністрами транспорту та телекомунікацій, грузинський - в лютому 2017 року на міністерській зустрічі з питань енергетики.

Раніше Президент України Петро Порошенко назвав нову дату прийняття остаточного рішення щодо безвізового режиму для України - 11 червня.

У свою чергу, віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що назве прізвища активістів і депутатів, які просили не давати Україні безвізовий режим після 11 червня, коли формально українцям скасують візи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: